Lavrov oštro upozorio `Prijatelje Sirije´

Lavrov smatra da, čak i ako se naoruža do zuba, opozicija neće pobijediti sirijsku vojsku (AP)
Lavrov smatra da, čak i ako se naoruža do zuba, opozicija neće pobijediti sirijsku vojsku (AP)

Grupa “Prijatelji Sirije”, sastavljena od predstavnika zapadnih i arapskih naroda, narušavaju napore međunarodnog izaslanika Kofija Annana u okončanju krvoprolića u Siriji, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za novinsku agenciju Itar-Tass.

Norveški general predvodi misiju

Norveški general Robert Mud predvodit će misiju UN-a zaduženu za pripreme raspoređivanje posmatrača u Siriji, navodi u srijedu list Norway Post.

List piše da će se Mud prije toga u Ženevi sastati s Ananom, kako bi razgovarali o zadacima misije.

Ahmad Favzi, Ananov glasnogovornik, izjavio je da je Mud imenovan na ovu funkciju zbog dobrog iskustva Bliskog istoka.

Norveški general je bio šef glavnog štaba UN-a za praćenje primirja na Bliskom istoku od januara 2009. do februara 2011. godine.

“Svi su podržali plan Annana, međutim, odluka na sastanku ‘Prijatelja Sirije’ imala je za cilj naoružavanje opozicije i uvođenje novih sankcija, koje bi narušile mirovne napore”, kazao je Lavrov.

Dodao je da “čak i ako se naoruža do zuba, opozicija neće pobijediti sirijsku vojsku. Slijedit će dugogodišnji pokolj”.


Granatiranje Idliba [AP]

Predstavnici zapadnih i arapskih naroda su saopćili, nakon sastanka “Prijatelja Sirije” u nedjelju u Istanbulu, da će grupa razmotriti dalje “uvođenje mjera kako bi se zaštitio sirijski narod”.

Rusija je odbila prisustvovati tim sastancima, rekavši da su oni pristrasni protivnicima Vlade predsjednika Bashara al-Assada i da se ne radi na unapređenju mirovnih napora, javlja Reuters.

Intenziviranje operacija

Osamdeset osoba je ubijeno u utorak u Siriji, većinom civila, iako je režim obećao da će “odmah” primijeniti mirovni plan Annana, saopćila je u srijedu jedna nevladina organizacija.

Pedeset i osam civila je ubijeno, od kojih 20 u regiji Taftanaz, u pokrajini Idlib, na sjeverozapadu zemlje, prilikom bombardiranja, kao i u borbama između vojnika i vojnika disidenata, precizirala je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Petnaest civila je ubijeno u napadima vojske na grad Homs, a ostali su ubijeni u drugim gradovima, precizirala je Opservatorija.

Osamdeset osoba je ubijeno u utorak u Siriji, većinom civila, iako je režim obećao da će “odmah” primijeniti mirovni plan Annana.

Osamnaest vojnika je ubijeno u sukobima u Homsu, Idlibu i Deri, a četiri dezertera su ubijena u Idlibu, naveo je isti izvor.

Režim je intenzivirao operacije protiv pobunjeničkih uporišta, uprkos obećanju datom Annanu da će “odmah” povući svoje grupe i tenkove iz gradskih centara, izjavila je u ponedjeljak američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Susan Rice, čija zemlja predsjedava u aprilu Vijećem sigurnosti UN-a.

Rice je ocijenila da bi Vijeće sigurnosti UN-a trebalo reagirati “vrlo brzo i energično”, ako sirijski režim ne održi svoja obećanja.

Annanov plan je predvidio, osim prekida nasilja, dopremanje humanitarne pomoći, oslobađanje samovoljno zatvorenih osoba i slobodu kretanja za novinare.

Izvor: Agencije


Povezane

Mirovni tim Ujedinjenih naroda, koji se sastoji od 200 do 250 mirotvoraca, doputovat će u Damask u roku od 48 sati. Kao dio mirovnog plana Kofija Annana, mirotvorci UN-a nadgledat će prekid vatre širom zemlje. U međuvremenu, Arapska liga saopćila je kako će zatražiti od Vijeća sigurnosti UN-a da donese obavezujuću rezoluciju o prekidu nasilja. […]

Ministarstvo vanjskih poslova BiH stupilo je u kontakt sa 133 bh. građana koji se nalaze u Siriji. Neslužbeni podaci govore da ih je u toj zemlji i mnogo više. Naša novinarka Arduana Kurić razgovarala je sa nekoliko njih. Ekskluzivno donosimo razgovor sa svjedokinjom dešavanja u Homsu.  Uplašena od mogućih posljedica svojih izjava, tražila je da […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO