Grass: Izrael prijetnja svjetskom miru

Nacistička prošlost Njemačke i holokaust ne mogu biti izgovor za šutnju o sadašnjim izraelskim nuklearnim kapacitetima (EPA)
Nacistička prošlost Njemačke i holokaust ne mogu biti izgovor za šutnju o sadašnjim izraelskim nuklearnim kapacitetima (EPA)

Njemački nobelovac Guenter Grass objavio je u srijedu pjesmu u kojoj je Izrael opisao kao prijetnju svjetskom miru i kazao da toj državi ne smije biti dopušten napad na Iran.

Grass (84), pisac antiratnog romana Limeni doboš i kritičar zapadnih vojnih intervencija, poput one u Iraku, također je osudio njemačku prodaju oružja Izraelu u pjesmi pod naslovom “Što se mora izreći”, objavljenoj u srijedu u nekoliko novina u Njemačkoj, te u New York Timesu i italijanskoj Repubblici.

Grassov vlastiti moralni integritet nikad se nije do kraja oporavio nakon njegovog priznanja 2006. godine da je služio u Waffen SS.

Njegove riječi doživjele su kritiku u Njemačkoj, u kojoj je svaka snažnija osuda Izraela i dalje tabu.

Reuters podsjeća da se Grassov vlastiti moralni integritet nikad nije do kraja oporavio nakon njegovog priznanja 2006. godine da je služio u Waffen SS.

“Zašto sada kažem/ … da nuklearna sila Izrael/ ugrožava ionako krhki svjetski mir?/ Zato što se to mora reći/ jer je sutra možda prekasno za to”, napisao je Grass u pjesmi objavljenoj i u listu Suddeutsche Zeitung.

‘Sloboda izražavanja’

“Također zbog toga što mi Nijemci, već ionako opterećeni,/ možemo postati sudionici u zločinu koji je predvidiv”, napisao je, dodajući da nacistička prošlost Njemačke i holokaust ne mogu biti izlika za šutnju o sadašnjim izraelskim nuklearnim kapacitetima.


Dobitnik Nobelove nagrade za književnost

“Neću šutjeti/ zato što hipokrizije Zapada/ svjestan sam”, napisao je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1999. godine.

Grassov status u kulturnom životu Njemačke je toliko velik da su novinari pitali glasnogovornika njemačke kancelarke Angele Merkel za komentar njegovih kritika prodaje podmornica Izraelu.

“U Njemačkoj postoji sloboda umjetničkog izražavanja, ali srećom i sloboda vlade da ne komentira svako umjetničko djelo”, rekao je kratko glasnogovornik.

Izrael optužuje Iran da nuklearni program koristi za proizvodnju oružja koje bi mogao upotrijebiti protiv njih, dok Iran uporno demantira da je cilj nuklearnog programa proizvodnja naoružanja.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO