Australijski milijarder gradi Titanic II

Clive Palmer je, da bi ostvario svoj naum - izgradnju 270 metara dugog luksuznog broda osnovao vlastitu kompaniju Blue Star Line (AFP)
Clive Palmer je, da bi ostvario svoj naum - izgradnju 270 metara dugog luksuznog broda osnovao vlastitu kompaniju Blue Star Line (AFP)

Australijski milijarder Clive Palmer u ponedjeljak je predstavio plan izgradnje jednako luksuzne, ali “nepotopive” replike novoga Titanica, stotinu godina nakon potonuća pravog parobroda, a njegova prva plovidba, odnosno putovanje iz Engleske prema New Yorku predviđa se krajem 2016.

Palmer, koji se obogatio na poslovima u rudarskoj industriji, izgradnju prekookeanskog broda povjerio je kineskoj brodograditeljskoj kompaniji CSC Jinling Shipyard, ne otkrivši kolika je cijena investicije.

“Brod će biti izgrađen po uzoru na Titanic, bit će iznimno luksuzan, no projektiran na način da neće moći potonuti, zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji, kao i sistemu sigurnosti te najmodernijem navigacijskom sustavu”, stoji u sapćenju.

Projektiranje već počelo

Projektiranje Titanica II već je počelo. Brod će imati jednake dimenzije kao i original, devet paluba, 840 kabina, restorane, bazene i sportske dvorane kakve su postojale na legendarnom Titanicu.

Ekipa stručnjaka iz arhiva je “izvukla” stare fotografije interijera broda.

Poduzetnik Clive Palmer je, da bi ostvario svoj naum – izgradnju 270 metara dugog luksuznog broda osnovao vlastitu kompaniju Blue Star Line.

Izvor: Agencije


Povezane

Titanic, najveći putnički brod na svijetu udario je u ledeni brijeg 14. aprila 1912. u 23:40 sati i potonuo za manje od tri sata, kasno noću. Tom prilikom poginulo je 1.514 osoba. Titanic je bio drugi od tri putnička broda za koje se vjerovalo da će dominirati prekookeanskim putničkim saobraćajem. Bio je vlasništvo kompanije White […]

Brod sjećanja na Titanic krenuo je na komemorativno putovanje kojim će biti obilježena stota godišnjica od najpoznatije pomorske nesreće u historiji, u kojoj je 15. aprila 1912. potonuo “nepotopivi” brod. Prije stotinu godina Titanik, danas njegova “kopija” isplovljava iz luke u Southamptonu. Putnici iz 28 zemalja 12 dana će putovati do New Yorka. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO