Vojska ubila desetine boraca Al-Kaide

Osumnjičeni pripadnik Al-Kaide kod kontrolne tačke u južnom Jemenu (EPA)

Jemenske vladine snage povratile su u utorak kontrolu nad strateški važnom tačkom na jugu zemlje, nakon što su u intenzivnom trodnevnom granatiranju po skrovištima Al-Kaide ubijena 43 militanta, saopćili su jemenski vojni i medicinski zvaničnici.

Jemenska vojska pojačala je intenzitet napada i bombardiranja na osumnjičene pripadnike Al-Kaide u planinskom području Al-Rahha u južnoj pokrajini Lahij i strateški važnoj regiji koja povezuje jug sa sjevernim jemenskim gradovima, prenosi AP.

Jemenski vojni zvaničnici izjavili su za AP da vladine snage pokušavaju povratiti ključne gradove u jemenskim provincijama Aden i Abyan na jugu, koje su zauzeli pripadnici Al-Kaide.

Militanti pod imenom Partizani šerijata od maja prošle godine bore se protiv vojske u Zinjibaru, koji se smatra uporištem pobunjenika.

Novinar Mohammed al-Qadhi, koji izvještava iz Sane, rekao je Al Jazeeri da Al-Kaida koristi nestabilnost u zemlji, koja je izazvana višemjesečnim političkim previranjima.

“Al-Kaida koristi blokadu političkog procesa i kontinuiranu podijeljenost vojske i snaga sigurnosti (…) da proširi svoje aktivnosti u više južnih provincija”, kazao je Al-Qadhi.

Militanti pod imenom Partizani šerijata od maja prošle godine bore se protiv vojske u Zinjibaru, koji se smatra uporištem pobunjenika.

Prošlog mjeseca 185 vojnika ubijeno je u velikom napadu ekstremista na jedan vojni kamp u blizini Zinjibara.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO