Trinaest osoba osumnjičeno za terorizam

Trinaest osoba uhapšenih u racijama u Francuskoj prošlog petka izvedeno je pred istražnog sudiju zbog sumnji da su planirali niz terorističkih akcija, saopćio je tužilac Francois Molins.

Uhapšeni nisu povezani sa Mohammedom Merahom, francuskim državljaninom osumnjičenim za ubistva sedmero ljudi u Tuluzu i Montobanu, kazao je Molins.

Molins je saopćio u utorak da će devetero od 13 uhapšenih ostati u pritvoru.

‘Plan kidnapiranja sudije’

Molins je ranije rekao kako će tražiti da se protiv 13 od ukupno 19 osoba uhapšenih u petak podignu optužnice za terorizam, budući da u večernjim satima u utorak ističe period za njihovo zadržavanje bez optužbe.

Prema riječima tužioca, uhapšeni su planirali kidnapirati istražnog sudiju, dok izvor blizak istrazi tvrdi da je planirana otmica sudije Jevreja i još nekoliko ljudi.

Molins je rekao da su istragom obuhvaćeni pojedinci koji, kako se smatra, pripadaju ekstremističkoj grupi Forsane Alizza. Ta grupa dospjela je u žižu javnosti nakon što je 2010. godine pozvala na bojkot restorana McDonald's, optužujući američki lanac brze hrane da poslužuje Izrael.

Među onima protiv kojih se vodi istraga je i vođa grupe Mohammed Achamlane.

„Izgleda da je Mohammed Achamlane okupio izvjestan broj osoba oko sebe, koje su mjesecima podvrgnute fizičkom treningu i religijskoj indoktrinaciji, kako bi se pripremile za izvođenje nasilja na francuskom teritoriju“, kazao je Molins.

Tri osobe oslobođene

„Potencijalni ciljevi su bile pojedine institucije. Iz odgovarajućih izjava dobijenih tokom ispitivanja postojao je i plan otmice lionskog sudije koji je dogovaran na sastanku u ovom gradu u septembru prošle godine.“

Tri osobe koje su uhapšene u petak već su oslobođene, a protiv njih nije podnesena optužnica.

Hapšenja su izvedena širom Francuske, u okviru istrage vezane za terorizam, sedam dana nakon što je u policijskoj operaciji ubijen Merah, osumnjičen za ubistvo troje jevrejske djece, rabina i tri vojnika sjevernoafričkog porijekla, tvrdeći da to čini u ime Al-Kaide.

Policijska istraga protiv uhapšenih počela je prošle godine, kazao je Molins.

Izvor: Al Jazeera i agencije