SAD nude nagradu za planera napada na Mumbai

Saeed je stavljen u kućni pritvor u decembru 2008, no sud ga je oslobodio u augustu 2009. (EPA)

SAD su ponudile nagradu od 10 miliona dolara za Hafiza Saeeda (62), osnivača pakistanske grupe koja je okrivljena za napad 2008. godine u indijskom gradu Mumbaiju, u kome je poginulo 166 ljudi.

Također, ponuđena su dva miliona dolara nagrade za zamjenika šefa Lashkar-e-Taiba grupe Hafiza Abdul Rahmana Makkija.

Putevi snabdijevanja

U razgovoru s Al Jazeerinim novinarom Kamalom Hyderom ubrzo nakon toga, Saeed je rekao da je američki potez uslijedio zbog toga što on organizira skupove protiv otvaranja granica i puteva za snabdijevanje snaga NATO-a u Afganistanu.

Pakistan je zatvorio ključni put snabdjevanja u novembru, nakon američkog prekograničnog napada u kojem je poginulo 28 pakistanskih vojnika.

Potjernice su postavljene u ponedjeljak na web-siteu State departmenta “Nagrade za pravdu”, saopćila je američka ambasada u Islamabadu.

Ponuđena nagrada za pronalaženje organizatora napada u Indiji mogla bi dodatno zakomplicirati američko-pakistanske odnose, koji prolaze kroz težak period, naveo je AP.

Kamal Hyder, koji izvještava iz Lahorea, gdje se navodno nalazi Saeedovo sjedište, rekao je da je Pakistan bio prisiljen zabraniti ovu grupu nakon američke invazije na Afganistan. Lashkar-e-Taiba je oružano krilo veće organizacije Jemaat-ud-Dawah.

“On je osnivač organizacije [Lashar-e-Taiba], njegovi ljudi odigrali su ključnu ulogu u akcijama pomoći nakon zemljotresa u Kašmiru i poplava u Pakistanu. Međutim, on negira da ima ikakve veze s militantnim djelovanjima”, rekao je naš dopisnik.

Otvoreno djelovanje

Saeed, inače, otvoreno djeluje u zemlji, drži govore i pojavljuje se u TV emisijama.

Nagrada za hvatanje Saeeda je jedna od najvećih ponuđenih i jednaka je iznosu koji se nudi za talibanskog šefa Mula Omara. Samo je za Ajmanom al-Zawahirijem, koji je naslijedio Osamu bin Ladena kao šef al-Qaede, raspisana potjernica s nagradom od 25 miliona dolara.

Američka državna podsekretarka Wendy Sherman objavila je potjernice za vođom Lashkar-e-Taiba i njegovim zamjenikom u ponedjeljak tokom posjete Indiji, piše list Times of India.

Pakistanski parlament trenutno raspravlja o promjeni okvira za odnose sa SAD-om u svjetlu američkog zračnog napada na dva punkta duž granice s Afganistanom.

Islamabad je na to odgovorio izbacujući američke vojnike iz baze iz koje se upućuju američke bespilotne letjelice, kao i zatvaranjem granice za američke konvoje kojima se snabdijevaju trupe NATO-a u Afganistanu.

Islamabad je, također, zatražio prekid upotrebe bespilotnih letjelica unutar Pakistana, ali nije jasno da li je to povezano sa otvaranjem granice i puteva za konvoje NATO-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO