Mirovni posmatrači UN-a odlaze u Siriju

Mirovni tim Ujedinjenih naroda, koji se sastoji od 200 do 250 mirotvoraca, doputovat će u Damask u roku od 48 sati.

Delegacija će s predstavnicima sirijskih vlasti razgovarati o razmještanju posmatračke misije koja bi nadgledala prekid vatre u Siriji, izjavio je u utorak Ahmad Fawzi, glasnogovornik Kofija Annana, specijalnog izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju.

Fawzi je rekao da je Annan zahvalan Rusiji i Kini na podršci  i da je zadovoljan zbog jedinstva u Vijeću sigurnosti UN-a, koje je u ponedjeljak stalo iza njegovog mirovnog plana u šest tačaka.

Dok se čeka primjena Ananovog  plana, predsjednik Međunarodnog komiteta Crvenog križa doputovao je u Damask, kako bi apelirao na Assadovu vladu da im omogući dostavu humanitarne pomoći svim kriznim zonama, kao i pristup svim zatvorenicima.

”U centru moje posjete su razgovori sa ministrom vanjskih poslova, ministrom unutrašnjih poslova i ministrom zdravstva”, kazao je Jakob Kellenberger.

Sirijska državna novinska agencija SANA prenosi da je sirijski ministar vanjskih poslova obećao nastavak saradnje sa Crvenim križom, iako, prema izvještajima aktivista, sirijske snage sigurnosti nastavljaju granatirati uporišta opozicije.

Apel vođe opozicije

Ranije u utorak, istaknuti vođa sirijske opozicije Riad al-Turk, poznat i kao sirijski Mandela, pozvao je protivnike režima da prihvate Annanov plan kako bi se zaustavilo krvoproliće i počeo nacionalni dijalog, u kojem će sudjelovati i predstavnici vlasti koji “nisu okrvarili ruke”.

Turk (82) je ocijenio da “treba prihvatiti Annanov plan kako bi se zaustavili pokolji režimskih snaga, te pozvati međunarodnu zajednicu da preuzme odgovornost”.

Bashar al-Assad mora otići sa vlasti, mora se početi nacionalni dijalog iz kojeg neće biti isključen nijedan politički faktor sirijskog naroda, pa ni članovi režima, koji nisu okrvarili ruke.

Turk, koji u Siriji živi u ilegali, član je Sirijskog nacionalnog vijeća (SNC), čiji lideri u inostranstvu nisu prihvatili Annanov plan. 

“Da bi se zaustavilo krvoproliće i ostvarili ciljevi sirijske revolucije predsjednik Assad mora otići sa vlasti, mora se početi nacionalni dijalog iz kojeg neće biti isključen nijedan politički faktor sirijskog naroda, pa ni članovi režima, koji nisu okrvarili ruke”, rekao je on ne navodeći imena.

Prema njegovim riječima, “taj dijalog će omogućiti sastavljanje prijelazne vlade”, koja će biti zadužena da organizira “izbor za ustavotvornu skupštinu pod nadzorom arapskih i međunarodnih posmatrača, a zatim i izbor predsjednika”.

Turk, koji je više od 17 godina proveo u tamnicama prethodnog predsjednika Hafeza al-Assada, zbog čega ga upoređuju s Mandelom, bio je zatvoren i po nalogu Hafezovog sina, sadašnjeg predsjednika Bashara al-Assada.


Riad Al-Turk [Reuters]

Turk je jedan od lidera Deklaracije iz Damaska, glavne opozicione snage u zemlji i član SNC-a.

Režim je obećao do 10. aprila početi provoditi Annanov plan, koji predviđa politički dijalog i prekid nasilja.

Međutim, u utorak su se sukobili vojska i dezerteri u Inhelu (pokrajina Dera), izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

U Idlibu na sjeverozapadu zemlje “vode se žestoke borbe režimskih snaga i dezertera, u okolini sela Taftanaza. Četvero civila je ranjeno, a određen broj vojnika je poginuo ili je ranjen”, dodaje udruženje.

Poruka Assadovog strica

U prijestolnici su pobunjenici u ponedjeljak zatvorili glavnu ulicu u četvrti Maze, koja vodi do Trga Omejada, paleći automobilske gume, javili su mjesni koordinacijski odbori (opozicija).

Sirijski službeni mediji uglavnom šute o Assadovom obećanju da će do 10. aprila završiti povlačenje vojske iz naseljenih mjesta.

Rifaat al-Assad, stric sirijskog predsjednika, izjavio je da je malo vjerovatno da se Bashar al-Assad može još dugo održati na vlasti, ali da bi trebao ostati u Siriji i sarađivati s novim vlastima.

“Problemi su sada prisutni u svim dijelovima Sirije, nema mjesta koje je izbjeglo nasilje, tako da mislim da on (Bashar) ne može ostati na vlasti”, ocijenio je Rifaat al-Assad.

On je kazao da aktuelni sirijski predsjednik “treba ostati (u Siriji), da bi mogao sarađivati s novim sirijskim vlastima i ponuditi im svoje iskustvo”.

Rifaat al-Assad tvrdi da porodicu Assad sirijski narod i dalje “veoma poštuje”.

Brat bivšeg sirijskog predsjednika Hafeza živi u inostranstvu od sredine osamdesetih godina prošlog vijeka.

U februaru 1982. godine on je predvodio vojni napad na Hamu prilikom suzbijanja ustanka Muslimanskog bratstva, kada je ubijeno između 10.000 i 25.000 ljudi, a zatim je pokušao državnim udarom preuzeti vlast u Siriji od brata Hafeza, dok se on oporavljao od srčanog udara.

Nakon toga je poslan u izgnanstvo 1984. godine.

Spominje se da je nakratko bio zamjenik predsjednika Sirije 1998. godine i da od tada definitivno živi u inostranstvu.

Izvori: Al Jazeera i agencije