Kina pritvorila 22 Mongola nakon protesta

Mongoli traže bolju zaštitu prirode, kao i zaštitu svojih prava i tradicije (Reuters)

Kineska policija privela je 22 etnička Mongola nakon što je nekoliko stotina ljudi demonstriralo zbog oduzimanja zemlje u Unutrašnjoj Mongoliji, saopćila je u utorak jedna strana grupa za zaštitu ljudskih prava iz New Yorka.

To je najnoviji slučaj demonstracija u toj autonomnoj regiji na sjeveru Kine, gdje je lokalno stanovništvo u posljednje vrijeme u više navrata demonstriralo zbog oduzimanja zemlje i ekološkog zagađenja okoline.

Više od 80 policajaca je, upotrijebivši silu, u ponedjeljak razbilo demonstracije nekoliko stotina Mongola iz sela Tuli, kod grada Tongliao, saopćio je informacioni centar za ljudska prava Mongola u New Yorku.

Tokom demonstracija navodno je teže povrijeđeno pet demonstranata, koji su se okupili kako bi spriječili buldožere državne šumske kompanije da uđu u njihove njive, navodi ta grupa, a prenosi Reuters.

Policija ne zna za protest

Prema demonstrantima, etnički Mongoli iz istočnih oblasti Unutrašnje Mongolije, oko 600 kilometara od Pekinga, traže povrat 4.000 hektara zemlje za koju kažu da je šumska kompanija prestala koristiti.

Predstavnici policije u regiji, koje je kontaktirala agencija, kažu da ne znaju ništa o demonstracijama, a osoba koja se javila na telefon rekla je da su kancelarije Službe sigurnosti u Tongliaou zatvorene zbog državnog praznika.

Obično mirna Unutrašnja Mongolija prošle je godine bila poprište većih demonstracija zbog smrti jednog mongolskog stočara, kojeg je udario kamion dok je demonstrirao protiv zagađenja okoline, koje prouzrokuje jedan rudnik uglja.

Traže zaštitu prirode

Mongoli su demonstrirali širom regije tražeći bolju zaštitu prirode, kao i zaštitu njihovih prava i tradicije.

Etnički Mongoli, kojih ima manje od 20 posto od 24 miliona stanovnika Unutrašnje Mongolije, žale se da se njihova zemlja i stepske ispaše uništavaju otvaranjem novih rudnika i pretvaraju u pustinju.

Mnogi od tradicionalnih stočara se žale da ih vlasti prisiljavaju da se nasele u stalnim kućama.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO