Katar odbio zahtjev za izručenje Hashimija

Hashimi tvrdi da su navodi protiv njega dio političke zavjere (Reuters)

Katar je odbacio zahtjev vlade u Bagdadu da izruči potpredsjednika te zemlje Tarika al-Hashimija, koga u Iraku optužuju za oružane napade na političke protivnike.

“Diplomatske norme i pozicija Hashimija sprečavaju Katar da povuče takav potez [da ga izruči]”, izjavio je ministar vanjskih poslova Khaled al-Attiyah, prenosi AFP.

U Iraku Hashimija, lidera sunita, optužuju da je predvodio odrede smrti, koji su ubijali političke protivnike.

On je odbacio te optužbe i, da bi izbjegao hapšenje, jedno vrijeme se krio među Kurdima na sjeveru Iraka, a u nedjelju je doputovao u Dohu, kako pišu lokalni mediji, u “službenu posjetu”.

“To što je Katar primio osobu za kojom je raspisana potjernica je neprihvatljivo i trebalo bi ga vratiti u Irak”, izjavio je u ponedjeljak zamjenik premijera Iraka Hussein al-Shahristani.

Hashimi se jedno vrijeme krio među Kurdima na sjeveru Iraka, a u nedjelju je doputovao u Dohu, u ‘službenu posjetu’.

On je dodao da je autonomna regija Kurdistan, na sjeveru Iraka, gdje je Hashimi boravio od podizanja optužnice protiv njega u decembru prošle godine, također, načinila prekršaj što mu je dozvolila da napusti zemlju.

Hashimi je doputovao u nedjelju u Dohu, gdje ga je primio katarski emir Hamad bin Nasser bin Jassem al-Thani, javila je državna katarska novinska agencija QNA.

Potpredsjednik Iraka rekao je da će se vratiti u Kurdistan nakon “obilaska više glavnih gradova”, ne navodeći njihove nazive.

Izvor: Agencije


Povezane

Tariq al-Hashimi, optužen za naručivanje ubistava iračkih političara, želi da mu se sudi u kurdskoj pokrajini, jer, kako je kazao za Al Jazeeru, iračko pravosuđe je korumpirano.

Published On 22 Dec 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO