Bez obnove nuklearnog regulatora za Japan

Nedavna nuklearna kriza pokrenula je pitanje alternativnog izvora energije u Japanu (AFP)

Japan nije uspio osnovati novu nuklearnu regulatornu agenciju do obećanog datuma, 1. aprila, te se postavlja pitanje posvećenosti problemu koji je nastao nakon prošlogodišnje krize.

Vlasti su optužene zbog nedostatka supervizije za 54 nuklearna reaktora u Japanu, nakon što su zemljotres i cunami uzrokovali topljenje tri reaktora u Fukushima Daichi elektrani, što je nagora nuklearna nesreća od Černobila.

Kabinet premijera Yoshihiko Node podržavao je zakon za stvaranje jače i nezavisne regulatorne agencije, koja bi ujedinila različite urede za regulaciju.

Vlasti su optužene zbog nedostatka supervizije za 54 nuklearna reaktora u Japanu.

Trenutno je glavno regulatorno tijelo Nuklearna industrijska i sigurnosna agencija (NISA) pod kontrolom ministarstva ekonomije, trgovine i industrije, koje također promovira nuklearnu energiju u ovoj zemlji bez mnogo prirodnih resursa.

Ali, progres osnivanja nove agencije je usporen nakon što se vladajuće i opozicione partije nisu mogle dogovoriti koji stepen nezavisnosti agencija treba imati.

“Očito, imati promotore i regulatore pod istim krovom nije poželjno te moramo ujediniti sve okolne agencije”, rekao je ministar za okoliš Goshi Hosono, koji je također nadležan za menadžment u slučaju nuklearne krize.

Zastoj je nazvao “za žaljenje”.

Greške i žaljenje

Vlada nema novi rok.

Nedavno su japanski mediji objavili da je stepen radijacije u jednom reaktoru toliko visok da čak ni roboti ne funkcioniraju pravilno.

Prošla istraga Fukushime je ustanovila da je nedostajao nadzor NISA-e te da je nadogradnja sigurnosnih mjera išla sporo.

Član NSC-a je rekao da je NISA nekoliko puta pokušala blokirati napore svoje komisije da 2006. godine unaprijedi planove kontrole nesreća, dodavši da bi takav potez bez potrebe zabrinuo ljude i povećao troškove.

NSC je pokušavao produžiti vladine upute za evakuaciju i uskladiti revizije s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

Stepen radijacije u jednom reaktoru toliko visok da čak ni roboti ne funkcioniraju pravilno.

Shizuyo Kusumi, ekspert za radijaciju i jedan od pet članova NSC-a, rekao je da je NISA bila “veoma uporna” u ovoj intervenciji.

“Sada žalim što je naša revizija zakasnila”, kazao je on.

“Nismo bili u potpunosti nezavisni i nadam se da će naše lekcije iskoristiti neka nova agencija.”

U dokumentu od 24. aprila 2006. godine NISA je NSC-u saopćila: “Apeliramo da zaustavite ovaj proces, jer bi mogao izazvati paniku i javni strah u vezi s nuklearnom sigurnosti.”

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO