ASEAN traži ukidanje sankcija Mijanmaru

Na kambodžanskom samitu bilo je govora i o planovima Sjeverne Koreje da lansira raketu (EPA)

Azijski lideri su u utorak pozvali na podizanje sankcija koje je Zapad nametnuo Mijanmaru nakon historijskih izbora, prilikom samita u Kambodži na kojem su dominirale teme vezane za Sjevernu Koreju i pomorske sporove sa Kinom.

Poziv je uslijedio tokom međunarodnih pohvala mijanmarskih izbora u nedjelju na kojima je liderka demokratske opozicije Aung San Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir i bivša politička zatvorenica, prvi put dobila mjesto u parlamentu.

Lideri Asocijacije jugoistočnih azijskih nacija (ASEAN) „pozivaju na ukidanje svih sankcija Mijanmaru“, rekao je državni sekretar Kambodže Kao Kim Hourn novinarima na marginama susreta ministara vanjskih poslova ASEAN-a, uoči samita bloka u Phnom Penhu.

„Podizanje sankcija dalo bi pozitivan doprinos demokratskom procesu, a posebno ekonomskom razvoju Mijanmara“, rekao je on, citirajući lidere u sobi za sastanke.

Izborni posmatrači iz Kambodže, koja predsjedava ASEAN-om u 2012. godini, već su proglasili izbore poštenim i korektnim, te naveli kako sankcije, nametnute zbog činjenice da je vojska dugo kršila ljudska prava, trebaju biti ukinute.

Generalni sekretar Asocijacije Surin Pitsuwan kazao je kako izbori trebaju pridonijeti „reintegraciji Mijanmara u globalnu zajednicu“.

Nedjeljni izbori su najveći znak da je mijanmarska vojska iskrena u namjeri da ublaži svoju vladavinu nakon četiri decenije brutalnog upravljanja državom, zbog koje je ona postala diplomatski izopćenik i ekonomska močvara.

Tokom proteklih 12 mjeseci državne kvazicivilne vlasti, na čijem je čelu bivši general Thein Sein, oslobođene su stotine političkih zatvorenika, umanjene su restrikcije na medije i opozicija se vratila u politiku sa dobrodošlicom.

Ohrabrenje reformi

Na posljednjem samitu ASEAN-a u novembru, Mijanmar je nagrađen zbog svojih reformi obećanjem članstva u bloku 2014. godine. Ova država, također, želi dobiti veće strane investicije nakon ukidanja sankcija.

Olakšanje većine američkih sankcija treba odobriti Kongres Sjedinjenih Američkih Država, gdje su kongresmeni pozdravili promjene u Mijanmaru, ali su i pozvali na oprez pošto traže napredak na više frontova, među kojima je i rješavanje etničkog nasilja.

Evropska unija je već ukinula neke od sankcija ove godine kako bi ohrabrila reforme, a ministri vanjskih poslova će na narednom sastanku, 23. aprila u Luksemburgu, odlučiti o budućim koracima.

Na kambodžanskom samitu bilo je govora i o planovima Sjeverne Koreje da lansira raketu.

Zvanični Pjongjang je objavio kako će lansirati satelit u orbitu, no SAD i njihovi saveznici osudili su ovaj potez, nazvavši ga prikrivenim vojnim testom.

Regionalne tenzije sa Kinom povodom spornih otoka u Južnom kineskom moru, području potencijalno bogatom resursima i vitalnom međunarodnom rutom plovilica, također su bile tema razgovora.

Kina se spori sa članicama ASEAN-a Brunejom, Malezijom, Filipinima i Vijetnamom, dok su SAD objavile kako imaju „nacionalni interes“ da se vitalna trgovačka ruta  održi otvorenom.

Izvor: Agencije


Povezane

Slobodni i demokratski izbori do jučer su predstavljali nemoguću misiju za nekadašnju Burmu, a današnji Mijanmar. No, sada su postali stvarnost i čini se da vojnoj hunti u toj zemlji dolazi kraj. Pobjedu nobelovke Aung San Suu Kyi zvanično je potvrdila izborna komisija. “Nadamo se da je ovo početak nove ere gdje će se staviti […]

Published On 02 Apr 2012

Aung San Suu Kyi, liderka mijanmarske opozicione partije, koju nazivaju i ikonom demokratije u toj zemlji, navodi da je na izborima osvojila mjesto u parlamentu. Izbore u Mijanmaru, u čijoj vladi su pripadnici vojske i bivši generali, mnogi su nazvali testom posvećenosti reformama. 17 stranaka takmiči se za 45 mjesta u parlamentu. 

Published On 01 Apr 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO