Vojska Gvineje Bisao oslobodila bivše vođe

Vođe Gvineje Bisao su stigli u Obalu Slonovače (Reuters)

Vojnici u Gvineja Bisao oslobodili su privremenog predsjednika i vodećeg predsjedničkog kandidata, nakon što su ih u puču zarobili 12. aprila, potvrdio je jedan ministar iz Obale Slonovače.

Bivši premijer i vodeći kandidat na predsjedničkim izborima, Carlos Gomes Junior, te privremeni predsjednik Raimundo Pereira stigli su u Abiđan u petak navečer, potvrdio je ministar za afričku integraciju Obale Slonovače, Adama Bictogo.

Par je pušten dan nakon što je zapadnoafrički regionalni blok, Ekonomska zajednica zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS), objavio slanje vojnih trupa u tu zemlju.

Organizacija je također prijetila sankcijama spram vojnika koji su se protivili zahtjevima ECOWAS-a za povratak civilne vlasti.

Vojska je također objavila u petak da je pristala na ECOWAS-ove preporuke na dvanaestomjesečni tranzicijski period, iako je vojska u početku predlagala dvogodišnji period.

Čvrst odgovor

Predsjednik Obale Slonovače, Alassane Ouattara, trenutni šef ECOWAS-a, obećao je čvrst odgovor na nestabilnost u „prevenciji terorizma i transnacionalnog kriminala u našem podregionu.“

Daba Na Walna, glasnogovornik vojske Gvineje Bisao, rekao je da je „povratak civilne vlasti blizu“, i dodao da je „pravo mjesto za vojsku u kasarnama.“

Buduća tranzicijska vlada će biti „vlada tehnokrata i neutralnih ličnosti koji će nadgledati tranziciju kroz 12 mjeseci“, dodao je on.

Izvor: Agencije