Borbeni avioni SAD blizu granice s Iranom

Najmoderniji američki borbeni avion F-22 "reptor" (AP)

SAD su rasporedile svoje najmodernije borbene avione F-22 “reptor” u bazu u Ujedinjenim Arapskim Emitarima na samo 350 kilometara od granice s Iranom, a američki zvaničnici tvrde da letjelice nisu prijetnja po Teheran.

Američka TV mreža ABC News objavila je da su avioni, koji nikada do sada nisu upotrijebljeni u borbi, smješteni u bazu Al Dafra, koja je od Teherana udaljena oko 1.500 kilometara, što je razdaljina obuhvaćena dometom letjelice koji iznosi više od 3.000 kilometara.

Među “zanimljivim” karakteristikama ovih aviona je to što mogu da lete na izuzetno velikim visinama brzinom većom od 2.000 kilometara na sat, odnosno jedan i po put brže od zvuka.

Konkretna misija nepoznata

Glasnogovornik američkog ratnog vazduhoplovstva potpukovnik John Dorian nije precizirao u kojoj su bazi ovi avioni raspoređeni, već je samo rekao da su dopremljeni u jednu bazu u jugozapadnoj Aziji, naglasivši da su u pitanju “planirane aktivnosti”, a ne “prijetnja po Iran”.

Dorian je istakao da je cilj ovakvih raspoređivanja jačanje vojnih odnosa, suvereniteta i regionalne sigurnosti, kao i vojnih sposobnosti, ali nije objasnio kakva je konkretno misija ovih borbenih aviona, niti koliko ih je angažirano.

S druge strane, američki magazin za tehnologiju “wired.com” piše da SAD “potajno” raspoređuju moćne vazdušne borbene timove u bazama u okolini Irana, a ranije je, isto u regionu jugozapadne Azije, raspoređeno 20 lovaca-presretača F-15.

Izvor: Agencije