Victor Ponta mandatar rumunske vlade

Lider opozicije Victor Ponta, mandatar za sastav nove rumunske vlade (AP)

Predsednik Rumunije Traian Basescu imenovao je lidera ujedinjene opozicije Victora Pontu za mandatara pošto je parlament ranije u petak izglasao nepovjerenje kabinetu Mihaija Razvana Ungureanua.

Ponta treba sastaviti kabinet, napraviti nacrt programa rada vlade i dobiti povjerenje u parlamentu u roku od deset dana, prenosi Reuters.

Ujedinjena opozicija, koju predvodi socijaldemokrata Victor Ponta, predložila je da se vladi izglasa nepovjerenje zato što je najavila da će strancima prodati najveće kompanije bakra i nekih energentskih objekata.

Teška kriza

Prijedlog je prihvaćen sa 235 glasova, četiri više nego što je potrebno za apsolutnu većinu, zahvaljujući disidentima iz do sada vladajuće Demokratsko-liberalne partije.

“Demokratsko-liberalna partija je izgubila političku boju i identitet”, kazao je senator Dorin Paran, jedan od onih koji su u međuvremenu napustili vladajuću stranku.

Posljednjih dana nju je napustilo petnaestak poslanika, zahvaljujući kojima je vlada u petak pala.

Rumunija prolazi kroz tešku ekonomsku i političku krizu i ovo je druga vlada koja je pala u posljednja dva mjeseca.

U februaru je ostavku podnio premijer Emil Boc, jer se suočio s nezapamćenim valom protesta nezadovoljnih građana.

Njegov nasljednik je ostao samo dva mjeseca na vlasti.

Rumunija se suočava s velikim izazovima, što potvrđuje da se parlament u posljednjih 15 mjeseci pet puta izjašnjavao o nepovjerenju vladi.

Zarade zaposlenih u javnom sektoru su smanjene 25 posto, penzije “zamrznute”, a porez na dodanu vrijednost je povećan pet posto.

To je izazvalo val štrajkova, pogotovo što je malo učinjeno u borbi protiv kriminala i korupcije, gdje se u “sivim kanalima” vrte milioni.

Izvor: Agencije