Veća prava sezonskim radnicima u EU

Svake godine na teritoriji Evropske unije radi više od 100.000 sezonskih radnika (Getty Images)
Svake godine na teritoriji Evropske unije radi više od 100.000 sezonskih radnika (Getty Images)

Odbor za građanske slobode Evropskog parlamenta (EP) podržao je nacrt zakona kojim se reguliraju prava sezonskih radnika iz trećih zemalja, kojih, prema procjeni Evropske komisije (EK), svake godine na teritoriji Evropske unije (EU) radi više od 100.000.

Prema nacrtu zakona, sezonskim radnicima koji dolaze iz zemalja van EU trebaju se garantirati prava na minimalnu platu i pristojan smještaj.

Parlamentarni izvjestilac za građanske slobode Claude Moraes, koji je zastupnik britanskih laburista, izjavio je da želi da “konačno bude riješen problem iskorištavanja nekvalificiranih radnika iz trećih zemalja i da im budu obezbijeđena osnovna prava i minimalni uslovi rada”.

Predloženim pravilima neće se zadirati u pravo svake zemlje da određuje koliko će stranih sezonaca zaposliti.

Definicija sezonskog rada bit će proširena van tradicionalnog domena poljoprivrede i turizma, a zahtjev za dozvolu za sezonskog radnika trebao bi uključiti i ugovor o radu, u kojem bi bili regulirani aspekti kao što su visina plate i radno vrijeme.

Produženje ugovora

Takvi ugovori morat će sadržavati dokaze da poslodavac radniku garantira pravo na dohodak i sigurnost, kao i uvjerenje da će radniku biti pružen odgovarajući smještaj.

Dozvolom za sezonski rad bit će regulirana minimalna socijalna i radna prava, pa i pravo na sindikalno organiziranje.

Sezonski radnici moći će ostvariti pravo na socijalno i penziono osiguranje i druge javne usluge, poput komunalnih stanova.

Zakon predviđa da poslodavac sezonskom radniku mora platiti troškove prevoza iz zemlje porijekla do mjesta rada i natrag, zatim troškove izdavanja vize i doprinos za zdravstveno osiguranje.

Europarlamentarci su izmijenili osnovni prijedlog EK-a, pa će maksimalni rok, umjesto šest mjeseci, vrijediti za period od 12 mjeseci, da bi se uslovi prilagodili zimskim sezonskim radnicima.

Radnici će moći produžiti svoje ugovore ili promijeniti poslodavca za vrijeme šestomjesečnog boravka.

Ukoliko podnesu tužbu protiv neodgovornog poslodavca, garantirat će im se boravak u EU dok ne pronađu drugi sezonski posao.

Izvor: Agencije
 


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO