Smrtonosni napad na džamiju u Damasku

Napad se desio u trenutku kada su vjernici izlazili iz džamije (AFP)
Napad se desio u trenutku kada su vjernici izlazili iz džamije (AFP)

Devet osoba je ubijeno, a više desetaka je ozlijeđeno, uključujući i pripadnike snaga sigurnosti, u samoubilačkom napadu u četvrti Midan u centru Damaska, objavila je sirijska novinska agencija SANA.

Midan je poznat kao centar protesta protiv vlade predsjednika Bashara al-Assada.

Opozicioni aktivisti su rekli da je eksplozija odjeknula kada su vjernici izlazili iz džamije Zeen al-Abadeen, prenosi Reuters, koji precizira da se radilo o samoubilačkom napadu.

Razmjena optužbi

“Mislim da je to djelo režima, jer je bilo blizu džamije, gdje ljudi demonstriraju petkom, pa su ih željeli zastrašiti”, rekao je opozicioni aktivist Mar Ram.

“No, iskreno govoreći, možda se radi i o napadu Slobodne sirijske vojske na snage sigurnosti, ili patrolni automobil. Oni ne žele da vlast živi u uvjerenju da je Damask njen grad, da se tu mogu osjećati sigurno i ugodno”, dodao je.

Državna televizija je za napad optužila “teroriste”, a to je termin koji koriste vlasti za pobunjenike protiv Assadovog režima.

Vlada tvrdi da je oko 2.600 pripadnika snaga sigurnosti poginulo u sukobima s pobunjenicima koji drže neke dijelove gradova diljem zemlje iz kojih kreću u gerilske napade.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija (UN), vladine snage su do sada ubile oko 9.000 ljudi.

Izvor: Agencije


Povezane

Mirovni izaslanik Annan potvrdio je da je primio pismo sirijskog režima u kojem se kaže kako će sve vojne aktivnosti biti obustavljene u šest ujutro.

11 Apr 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO