Japan: Američki marinci odlaze sa Okinawe

Novi će plan pomoći saveznicima da zajednički pokušaju riješiti i spor vezan uz vojnu zračnu bazu Futenmu (EPA)
Novi će plan pomoći saveznicima da zajednički pokušaju riješiti i spor vezan uz vojnu zračnu bazu Futenmu (EPA)

Japan i Sjedinjene Američke Države objavili su informaciju o revidiranom sporazumu o povlačenju, odnosno premještanju blizu 9.000 američkih marinaca iz vojne baze na otoku Okinawi na druga mjesta izvan Japana, prenijele su agencije.

Gotovo 9.000 marinaca bit će razmješteno u druge vojne baze, preciznije na američke otoke Guam, Havaje te u Australiju, stoji u zajedničkom saopćenju objavljenom u petak u Tokiju.

Novi će plan pomoći saveznicima da zajednički pokušaju riješiti i razmirice kada je riječ o vojnoj zračnoj bazi Futenmi, smještenoj u gusto naseljenom dijelu Okinawe, te da razgovaraju o njenom premještanju na novo mjesto.

Drugi incidenti

Ta je američka vojna baza već duže vrijeme kamen spoticanja između Washingtona i Tokija.

Početkom godine 30.000 ljudi demonstriralo je tražeći njeno zatvaranje.

Dopisnik Al Jazeere Harry Fawcett rekao je da bi novi sporazum mogao otvoriti put ka rješavanju spora u vezi sa bazom Futnemom.

„Postoji mišljenje da će, kada veliki broj marinaca ode sa otoka, lakše biti premjestiti i Futnemu sa Okinawe“, rekao je on.

Napetosti između američkih vojnika i lokalnog stanovništva intenzivirale su se od 1995. kad su trojica američkih vojnika silovala dvanaestogodišnju japansku djevojčicu.

Dodatni poticaj napetostima bio je pad američkog helikoptera 2004. godine, pri čemu su ranjene tri osobe, prenosi France-Presse.

“Iznimno sam zadovoljan što smo, nakon nekoliko godina uspjeli postići ovaj važan sporazum i plan djelovanja. Čestitam na uloženim naporima i rezultatima”, stoji u saopćenju američkog ministra odbrane Leona Panette.

“Japan nije samo bliski saveznik SAD-a, već i blizak prijatelj”, dodao je.

‘Jedino rješenje’

U skladu sa sporazumom 9.000 američkih marinaca bit će premješteno, od toga 5.000 na Guam, a ostatak na mjesta poput Havaja i Australije, navodi se u saopćenju te se dodaje da je riječ o jedinom rješenju primjenjivom u ovome trenutku, piše Reuters.

Dogovori o planu o premještaju traju još od 2006. godine. Japanski ministar vanjskih poslova Koichiro Gemba rekao je kako je sporazum odraz realnog stanja u regiji.

“Japan i SAD moraju preuzeti vlastitu odgovornost i što prije primijeniti dogovorene planove. Problem premještaja baza dugo je blokirao razna važna pitanja. Ali sada možemo krenuti dalje”, rekao je novinarima.

Sporazum je postignut prije posjete japanskog premijera Yoshihika Node Washingotnu, koji će iduće sedmice tamo razgovarati sa američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Na Okinawi, koju su američke snage zauzele 1945. i vratile Japancima 1972. razmješteno je 65 posto od 40.500 američkih vojnika, koliko ih se ukupno nalazi u Japanu, uprkos tome što taj otok čini tek jedan posto japanske teritorije.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO