Kraj interneta 9. jula za milione korisnika

Ukoliko neko sumnja da mu je mašina zaražena, na internetu može pronaći stranicu za provjeru stanja svog računara (AP)

Na globalnoj svjetskoj mreži postoji trojanski virus, i za PC i za MAC, koji šalje sav njihov promet sa interneta kroz zaražene servere. Iako su tvorci virusa uhapšeni, milioni ličnih računara mogli bi biti zaraženi. Za njih će internet prestati postojati 9. jula.

Razlozi su tehničke prirode i datiraju iz 2007. godine. Tada se ovaj „trojanac“ prvi put pojavio, objavio je PC World. Ovaj virus, koji pogađa i Windows i Mac računare, u biti stvara mrežu zaraženih računara (botnet) promjenom DNS-a mašine.

DNS (Domain Name Service) je način kako internet organizira svoje adrese i stranice. To je sistem pomoću kojeg upisujete ime stranice umjesto duge, nerazumljive IP adrese, krcate slovima, brojevima i znakovima. Korisnički računar „priča“ sa DNS serverom kojim upravlja davatelj internetske usluge (ISP) kako bi korisnici pronalazili stranice koje svakodnevno otvaraju.

Trojanski virus, nazvan DNS Changer (Mjenjač DNS-a) preusmjerava DNS potrage sa korisničkog ISP servera na jedan od onih koji su napravili kreatori virusa, što je u konačnici otmica internetskog prometa sa te mašine.

Na ovaj način negativci mogu korisnicima slati internetske stranice koje su kreirali sa bilo kojim sadržajem.

Uhapšeni Estonci

Dobra vijest je da je FBI „ugasio“ ovu operaciju prošlog novembra kada su uhapsili šest estonskih državljana, koji su stajali iza botneta, i ugasili njihove zaražene servere. Kako bi bili sigurni da inficirani računari nisu potpuno isključeni sa interneta, FBI je uspostavio svoje DNS servere.

Loša vijest je da će ti serveri biti uskoro ugašeni. Trebali su raditi samo četiri mjeseca, no sud je naredio da se njihov rad nastavi do 9. jula pošto je procijenjeno da su stotine hiljada računara i dalje zaraženi.

Ukoliko neki računar i dalje ima ovaj trojanski virus i pokuša se spojiti na internet 9. jula, neće imati pristup ničemu, a sa isključenom vezom s internetom teško je pronaći i instalirati prave antiviruse.

Ukoliko neko sumnja da mu je računar zaražen, na internetu može pronaći stranicu za provjeru stanja (www.dns-ok.us). Ukoliko se utvrdi da je računar zaražen, postoji lista alata koji se mogu koristiti za čišćenje na stranici www.dcwg.org/fix/.

Izvor: Agencije