Zahtjev da se odbace optužbe protiv Manninga

Manning napušta sudnicu nakon saslušanja 15. marta u Fort Meade u Marylandu (Reuters)
Manning napušta sudnicu nakon saslušanja 15. marta u Fort Meade u Marylandu (Reuters)

Advokati američkog vojnika Bradleyja Manninga, optuženog da je odavao povjerljive dokumente Wikileaksu, tražit će na preliminarnom saslušanju da sve tačke optužnice protiv njegovog klijenta budu odbačene.

Al Jazeerina reporterka iz Washingtona Rosiland Jordan kaže da Manningovi advokati tvrde da tužioci “nemaju dovoljno dokaza” da dokažu slučaj.

Jordan kaže da, iako neki očekuju da optužbe budu odbačene, konačni ishod neće biti poznat dok se ne izjasni sudija.

“Naučila sam gledajući suđenja u sudnici tokom mnogo godina da ništa ne možeš tačno znati dok sudija ne izrekne šta misli da se u konrketnom slučaju može učiniti”, kaže naša novinarka. 

Informacije nisu podijeljene

Manningova odbrana tvrdi da je tužilaštvo u potpunosti propustilo ispuniti obavezu da podijeli bitne informacije s njima i da zato čitav slučaj treba biti odbačen.

Odbrana planira oboriti najozbiljniju optužbu protiv Manninga, koja nosi smrtnu kaznu, a to je da je bivši obavještajni analitičar “pomagao neprijatelju” time što je objavljivao osjetljive dokumente.

Advokati odbrane tvrde da nema dokaza da je njihov klijent imao “kriminalne namjere”.

“Manning je izričito opovrgao bilo kakvu namjeru da pomogne neprijatelju SAD-a”, u jednoj od njegovih internetskih prepiski, naveo je advokat David Cambs u podnesku odbrane, kako prenosi AFP.

On je ukazao da vlada i ne tvrdi da je Manning namjeravao obavještajne podatke dostaviti Al-Kaidi, već da je shvatao da bi, ukoliko bi te informacije bile dostupne, mogao pomoći neprijatelju.

Optužba za pomaganje neprijatelju, poznata kao član 104, nosi mogućnost smrtne kazne.

Tužioci odbacuju argumente odbrane, tvrdeći da su ispunili obavezu da ih upoznaju s onim što su otkrili i svim relevantnim dokumentima.

Datum suđenja u vojnom sudu tek treba biti utvrđen, a Manning je do sada odbijao da uloži žalbu.

Manning je optužen da je između novembra 2009. godine i maja 2010. godine, dok je radio kao obavještajni analitičar u Iraku, siteu Wikileaks dostavio stotine hiljada vojnih izvještaja iz Afganistana, kao i veliki broj američkih diplomatskih depeša iz čitavog svijeta.

Otkrivena pozdaina ubistava

Time je javnosti otkrio pozadinu ubistva civila na terenu, ali i privatne razgovore šefova država i nezvanične izjave visokih američkih funkcionera.

Oni koji podržavaju Wikileaks smatraju da je taj site razotkrio pogrešne poteze SAD-a i da je Manning politički zatvorenik, dok Washington smatra da je otkrivanje dokumenta ugrozilo nacionalnu sigurnost i živote stranaca koji rade s američkom vojskom i ambasadama.

Riječ je o jednom od najozbiljnijih skandala s otkrivanjem povjerljivih podataka u historiji SAD-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO