U policiji Libije 70.000 bivših boraca

Khadrawi: Libija traži način da povuče oko 250.000 komada oružja sa ulica (Reuters)
Khadrawi: Libija traži način da povuče oko 250.000 komada oružja sa ulica (Reuters)

Libijsko ministarstvo unutrašnjih poslova primilo je u svoj sastav 70.000 bivših boraca protiv Gaddafijevog režima, saopćeno je u utorak u Tripoliju.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova primilo je 70.000 revolucionara, koji sada postupaju po naređenjima ministarstva i primaju platu”, rekao je za AFP zamjenik ministra unutrašnjih poslova Omar al-Khadrawi.

Prema njegovim riječima, bivši pobunjenici sada pomažu ministarstvu u borbi protiv kriminala, štite mjesta od strateškog značaja, ambasade i diplomatske misije.

Ministarstvo će uskoro odlučiti ko se od ovih boraca kvalificirao za specijalnu obuku, dodao je.

Sporazum o obuci

Grupa od 160 budućih policajaca otputovala je u utorak avionom u Amman, gdje će proći tromjesečnu obuku.

Riječ je o prvoj grupi od 2.216 ljudi koji trebaju stići u Jordan ove sedmice, saopćilo je ministarstvo.

Tripoli i Amman su u januaru potpisali sporazum o obuci 10.000 bivših pobunjenika.

Poslije pada Gaddafijevog režima, zabrinutost zbog proliferacije oružja i povremenih sukoba između milicija navela je vladu da poduzme napore za reintegraciju više od 200.000 bivših pobunjenika u društvo.

Prelazne vlasti su više puta pozvale one koji se ne žele vratiti civilnom životu da pređu u ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova.

Khadrawi je izjavio da vlada proučava kako da razoruža stanovništvo, napomenuvši da blizu 250.000 komada oružja i dalje ostaje na ulicama.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon rata u Libiji i teških razaranja koje je pretrpjela libijska industrija, dogodilo se upravo ono što su mnogi analitičari predviđali. Kompanije sa zapada ulaze na libijsko tržište. Na naftnoj i gasnoj konferenciji u Tripoliju, prednjačile su američke kompanije.

Libijska prijelazna vlada prekinula je isplatu naknada bivšim pobunjeničkim borcima, tvrdeći da vodi istragu o izvještajima da je dio novca isplaćen onima koji ga nisu zaradili. Borci su reagirali protestima i blokadom saobraćaja u Tripoliju.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO