Proboj zapadnih kompanija u Libiji

Nakon rata u Libiji i teških razaranja koje je pretrpjela industrija ove zemlje, dogodilo se upravo ono što su mnogi analitičari predviđali: kompanije sa Zapada ulaze na libijsko tržište.

Na naftnoj i gasnoj konferenciji u Tripoliju prednjačile su američke kompanije.

Zvaničnici kažu da je proizvodnja nafte blizu predratnom nivou.

Dvadeset kompanija iz SAD-a predstavilo se na poslovnoj konferenciji u Tripoliju.

To su kompanije koje nisu prije poslovale u Libiji i koje sada žele dati svoj doprinos u obnavljanju te države.

“Američke kompanije se raduju saradnji u zdravstvu, edukaciji i obnavljanju infrastrukture. Te kompanije nisu ranije poslovale u Libiji, ali se dive revoluciji kojom su Libijci oslobodili svoju državu i američke kompanije žele biti dio te nove države”, kaže Jose Fernandez, pomoćnik sekretara za ekonomska pitanja SAD-a.

Iz Američko-libijske poslovne asocijacije tvrde kako američke kompanije Libiji mogu pružiti raznovrsne usluge.

Došao i Total

“Naš cilj je da izgradimo dobre odnose te da sarađujemo s vladom, ali još bitnije je da sarađujemo s privatnim sektorom. Naša stručnost je široka, od avijacije, obrazovanja, zanatskih obuka, do obnavljanja medicinskih ustanova, transportne infrastrukture i svega za čim postoji potreba”, govori Charles Dittrich, izvršni direktor Američko-libijske poslovne asocijacije.

Za razliku od drugih, General Electric ima dugu historiju u Libiji.

“Mi smo prisutni u naftnom sektoru, avijaciji, elektičnoj mreži i vodosnabdijevanju. Libija je bitna za General Electric, jer ima dosta energije. Mi smo prisutni u Libiji od 70-tih godina i očekujemo da će se naše operacije proširiti u narednom periodu”, podsjeća  Sofiane Ben Tounes, direktor General Electric za Sjevernu Afriku.

Osim konferencije, održan je i sajam o nafti i gasu.

Tu se obratio i libijski ministar energetike Abdulrahman Ben Yazza, koji je izjavio da njegova zemlja trenutno proizvodi oko 1,5 miliona barela sirove nafte na dan.

“To mnogo znači za novu Libiju. To je poruka svijetu da se stanje vraća u normalu i da je Libija tržište naprednih tehnologija, poboljšanih vještina, gdje se karakteristike industrije približavaju internacionalnom nivou i gdje se proizvodnja konstantno povećava uz očuvanje okoline”, kaže Ben Yazza.

U Libiji se pojavio i francuski naftni gigant Total, sa sloganom “Totalno odani Libiji”.

Istraga o kompanijama

“Naravno, internacionalnim naftnim kompanijama je potrebna sigurnost za njihove radnike, stabilan fiskalni režim i vizija kako oblikovati libijsku budućnost. Ovoj državi je potrebna stabilnost, jer mi imamo dugotrajnu industriju koja je nužna. To je generalna situacija. Mi za sada nemamo nikakvih problema u Libiji te vrste, osim sigurnosti, za koju, naravno, smatramo da je prihvatljiva za rad”, objašnjava Jean-Daniel Blasco, zamjenik predsjednika Totala.

Ovog mjeseca libijska vlada počela je sveobuhvatnu istragu o stranim naftnim kompanijama koje su bile u dobrim odnosima s Gaddafijevom vladom.

Izvori iz naftne industrije dugo očekuju takvu istragu i novu raspodjelu ugovora i koncesija za poslove u Libiji.

A ta raspodjela će biti po sistemu: ko je bio naklonjen Gaddafiju – otpada, a ko je podržavao revoluciju – dobija.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO