Mađarska spremna za razgovore s MMF-om

Orban je još jednom pružio uvjeravanja Barrosu da ništa ne ugrožava nezavisnost mađarskog sudstva (AFP)
Orban je još jednom pružio uvjeravanja Barrosu da ništa ne ugrožava nezavisnost mađarskog sudstva (AFP)

Mađarski premijer Viktor Orban vjeruje da su “praktično uklonjene” prepreke za početak razgovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o isplati finansijske pomoći njegovoj zemlji, prenosi agencija MTI.

On je ovo izjavio poslije sastanka s predsjednikom Evropske komisije (EK) Jose Manuelom Barrosom.

Mađarski premijer je u odvojenom saopćenju rekao da će se vlada zauzeti za usvajanje izmjena spornog zakona o centralnoj banci i da će se konsultirati s Evropskom centralnom bankom (ECB) o rješavanju spora koji je blokirao razgovore.

Mađarska centralna banka zadržala je svoju ključnu kamatnu stopu na nepromijenjenom nivou od sedam posto, četvrti mjesec zaredom.

“Što se tiče Narodne banke Mađarske, vlada će preduzeti brze i sveobuhvatne neophodne korake u skladu s dostavljenim prijedlozima”, saopćio je Orban.

Mađarski premijer je poslije sastanka rekao da vlada ostaje pri dosadašnjoj poziciji u vezi s Aktom o centralnoj banci, što znači da neće popustiti zahtjevima Brisela u vezi s ograničavanjem zarada i zakletvom koju moraju položiti zaposleni u ovoj finansijskoj instituciji.

Rastuća stopa inflacije

Obje ove mjere kritizirale su EK i ECB, uz ocjenu da one ograničavaju nezavisnost mađarske centralne banke.


Ostaje kamatna stopa od sedam posto [Reuters]

Orban je još jednom pružio uvjeravanja Barrosu da “ništa ne ugrožava nezavisnost mađarskog sudstva” i da vlada namjerava “pojačati nezavisnost i efikasnost” sudova.

Mađarska centralna banka zadržala je u utorak svoju ključnu kamatnu stopu na nepromijenjenom nivou od sedam posto, četvrti mjesec zaredom, uoči rastuće stope inflacije.

Banka od decembra prošle godine drži kamatnu stopu na nepromijenjenom nivou od sedam posto.

Ekonomisti očekuju da će se takav nivo zadržati sve dok ne budu okončani pregovori s MMF-om i Evropskom unijom (EU) o dobijanju kreditne linije od 15 do 20 milijardi eura, prenosi AFP.

Mađarska je, tokom finansijske krize 2008-09. godine, jedva uspjela izbjeći bankrot, zahvaljujući kreditu od 20 milijardi dolara koliko je dobila od MMF-a, Svjetske banke (SB) i EU.

Izvor: Agencije


Povezane

Mađarski premijer izjavio je pred Evropskim parlamentom da se problemi zbog kojih je Evropska komisija pokrenula postupak protiv njegove vlade mogu riješiti vrlo lako i brzo.

18 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO