Mađarska diskriminira i pritvara azilante

Mađarska se prema legitimnim tražiocima azila ophodi kao prema ilegalnim imigrantima (AP)
Mađarska se prema legitimnim tražiocima azila ophodi kao prema ilegalnim imigrantima (AP)

Politika Mađarske prema tražiocima azila, koje drži u pritvoru čak i do godinu dana, neuobičajeno je okrutna i odstupa od evropskih normi i međunarodnog prava, navodi se u izvještaju koji je objavio Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

“Nijedna zemlja u centralnoj Evropi ne provodi tako ekstremne i oštre mjere kao Mađarska i ni iz jedne zemlje se ne čuje tako mnogo izvještaja o maltretiranju u pritvornim centrima”, rekao je predstavnik UNHCR-a za centralnu Evropu Gottfried Koefner.

Mađarska je prošle godine odbacila zahtjeve za azil blizu 450 ljudi, odnosno više od četvrtine ukupno predatih zahtjeva, i deportirala ih u Srbiju.

Mađarska se prema legitimnim tražiocima azila ophodi kao prema ilegalnim imigrantima i odbacuje veliki broj zahtjeva za azil bez njihovog detaljnog razmatranja, ističe UNHCR i potvrđuje da je dobio ozbiljne izvještaje o verbalnom i fizičkom zlostavljanju koje nad tražiocima azila provode čuvari u zatvorima.

“Tražioce azila, naprimjer, rutinski vraćaju u Srbiju, koju Mađarska pogrešno smatra sigurnom trećom zemljom za izbjeglice”, kazao je Koefner i dodao da nijedna druga zemlja Evropske unije ne smatra Srbiju pogodnom zemljom za vraćanje izbjeglica.

Prema podacima UNHCR-a, Mađarska je prošle godine odbacila zahtjeve za azil blizu 450 ljudi, odnosno više od četvrtine ukupno predatih zahtjeva, i deportirala ih u Srbiju.

Osuda Orbanove vlade

“Osobe koje se nalaze u bjekstvu i traže azil ne krše zakon. Međunarodni zakon ih, zapravo, štiti od progona”, ističe Koefner.

Vlada premijera Viktora Orbana 2010. godine je usvojila mjeru u skladu s kojom se imigranti, koji pretežno dolaze iz nasiljem pogođenih zemalja, kao što su Afganistan, Pakistan ili Somalija, smještaju u pritvor do odluke vlasti o njihovim zahtjevima za azil.

Mađarska vlada je usvojila zakone koji ograničavaju slobodu štampe, stavljaju beskućnike van zakona i umanjuju značaj nezavisnosti sudstva.

Izvještaj UNHCR-a najnoviji je u nizu osuda Orbanove vlade zbog ophođenja prema osnovnim pravima i slobodama.

Otkako je došla na vlast, u maju 2010. godine, mađarska vlada je usvojila zakone koji, kako kritičari kažu, ograničavaju slobodu štampe, stavljaju beskućnike van zakona i umanjuju značaj nezavisnosti sudstva.

UNHCR ističe da se Mađarska nalazi na jednom od glavnih tranzitnih puteva trgovine ljudima iz centralne Azije i Afrike, a da se mnogi imigranti koji u ovu zemlju stignu zapravo žele domoći zapadne Evrope.

Izvor: Agencije


Povezane

U Srbiji postoje 2 centra za prijem azilanata i oni nemaju dovoljno kapaciteta. Al Jazeera je posjetila  jedan od njih, Centar za azil u Banji Koviljači sa oko 80 mjesta za azilante, a prema podacima policije u ovom gradu ima ih oko 2.500. Centar u Banji Koviljači radio je u i vrijeme bivše Jugoslavije, ali […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO