Hakeri napali iransko Ministarstvo nafte

Veze naftnog terminala na otoku Kharg, sjedišta Ministarstva i drugih postrojenja bile su prekinute (Reuters)
Veze naftnog terminala na otoku Kharg, sjedišta Ministarstva i drugih postrojenja bile su prekinute (Reuters)

Kompjuterska mreža iranskog Ministarstva nafte našla se na udaru napada hakera i kompjuterskog virusa, što je nagnalo administraciju Islamske Republike da prekine vezu glavnog terminala za izvoz ovog goriva sa internetom u sklopu preventivnih mjera, prenosi AP izvještaj poluzvanične agencije.

Agencija Mehr je objavila kako su ovi napadi utjecali na neke podatke, ali i da je Ministarstvo imalo sigurnosne kopije. Dodaje se kako, pored ovoga, naftne operacije nisu bile pogođene.

No, veze naftnog terminala na otoku Kharg, sjedišta Ministarstva i drugih postrojenja bile su prekinute, navela je agencija izjavu Hamdollaha Mohammadnejada, zamjenika ministra nafte zaduženog za civilnu odbranu.

Blizu 80 posto dnevnog izvoza sirove nafte Irana, koji iznosi 2,2 miliona barela, prolazi kroz pogon na Khargu koji se nalazi na južnoj obali države.

Meta virusa

Zvanični Teheran je naveo kako je umješan u dugogodišnji tehnološki rat sa Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelom.

Iran periodično objavljuje podatke o internetskim napadima na svoje nuklearne i industrijske sektore, a skoro uvijek se navodi kako je napravljena mala šteta.

Tokom 2010. godine objavljeno je kako je nuklearni pogon bio meta virusa Stuxnet. Negirano je da su poremećene operacije centrifugiranja uranijuma i navedeno je kako je šteta nanesena samo laptop računarima osoblja nuklearnog postrojenja.

Iran je u napetim odnosima sa Zapadom i Izraelom zbog svog nuklearnog programa. SAD i saveznici optužuju Teheran kako želi razviti tehnologiju nuklearnog naoružanja, a Iran to negira i kaže kako njegov program ima samo mirnodopsku namjenu.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO