Egipat: Bivši premijer bez kandidature

Novi zakon onemogućava kandidaturu bivšeg premijera Ahmeda Shafiqa (Reuters)
Novi zakon onemogućava kandidaturu bivšeg premijera Ahmeda Shafiqa (Reuters)

Egipatsko vladajuće Vojno vijeće odobrilo je zakon kojim se najvišim dužnosnicima iz razdoblja Hosnija Mubaraka zabranjuje da se kandidiraju na predsjedničkim izborima, što se odnosi i na posljednjeg premijera u Mubarakovoj vladi Ahmeda Shafiqa.

Prema kopiji zakona objavljenog na internetskoj stranici lista u državnom vlasništvu Al-Ahrama, zakon se počinje primjenjivati od utorka.

Riječ je o službenom dokumentu, objavljenom i u službenom državnom glasilu i potvrdile su ga vojne vlasti.

Ovim zakonom negiraju se politička prava bilo kome ko je ranije obavljao dužnost predsjednika, potpredsjednika ili premijera u deceniji prije svrgavanja Mubaraka sa vlasti 11. februara 2011. godine.

Odnosi se i na političare koji su bili na najvišim političkim dužnostima u vladajućoj stranci.

Ni Ahmed Shafiq, kojega je tokom posljednjih dana na vlasti na premijersko mjesto imenovao Mubarak, nije u igri.

Shafiq je važio za jednog od četverice glavnih kandidata za predsjedničko mjesto u ovoj zemlji s najvećim brojem stanovnika u arapskom svijetu.

Sumnje oko ustavnosti zakona

Al Jazeerina novinarka Sherine Tadros, koja izvještava iz Kaira, kaže da izborna komisija tek treba proučiti zakon i odlučiti da li će ga provesti pri sastavljanju konačnog popisa predsjedničkih kandidata, koji će biti objavljen u četvrtak.

“Ne postoji pravo na žalbu nakon četvrtka, a Shafiqov štab već je saopćio da nje dobio obavještenje izborne komisje da postoji išta sporno oko njihovog kandidata, tako da njihova kampanja nastavlja normalnim tokom”, rekla je Tadros.

Preostali su kandidati Mohamed Mursi iz Muslimanske braće, potom bivši član Islamističke grupe Abdel Moneim Abol Fotouh te Amr Moussa, bivši predsjednik Arapske lige (AL) i bivši ministar vanjskih poslova.

No, zakon isključuje bivše ministre koji nisu obnašali premijersku dužnost, što znači da se ne odnosi ni na Moussinu kandidaturu.

Parlament je zakon odobrio početkom mjeseca, a riječ je o amandmanu na postojeći zakon o političkim propisima.

“Ahmed Shafiq neće se moći kandidirati na predsjedničkim izborima, no još uvijek postoje sumnje oko ustavnosti donesenog zakona, što bi moglo dodatno zamrsiti sadašnje stanje, a samim time u sumnju se dovode i izbori”, smatra profesor političkih nauka na Univerzitetu u Kairu Hassan Nafaa.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO