Apel za spas umiruće djece Čada

Prema podacima UNICEF-a, gotovo 130.000 djece u  Čadu, državi u središnjoj Africi, nalazi se u opasnosti od akutne pothranjenosti.

Međunarodne agencije kažu da se ovo područje sporo oporavlja od posljedica suše i da su potrebni milioni eura kako bi se spriječilo pogoršanje krize.

Dvogodišnji Ali Musa polako se oporavlja od neuhranjenosti u prepunoj bolnici na sjeverozapadu Čada.

Njegova majka kaže da u selu u kojem žive ima mnogo djece koja umiru od gladi.

“Presretna sam, jer mi je dijete konačno na liječenju. Vidim da pomažu mnogoj djeci i znam da će se moj sin oporaviti. Kad bude bolje, vratit ću se u selo i reći drugim majkama da ovamo dovedu svoju djecu”, kaže Achta Abdoulay.

Većina ove teško neuhranjene djece preslaba je da bi normalno jela, zbog čega dobiva hranu putem cjevčica.

Problemi doktora

Ujedinjene nacije (UN) procjenjuju da će oko 127.000 djece u Čadu mlađe od pet godina oboljeti od akutne neuhranjenosti ove godine.

Kriza vlada i u Maliju, Nigeru, Mauritaniji i Burkini Faso, jer se ovo područje još nije oporavilo od suše koja ga je pogodila prije dvije godine.

Većina stoke je uginula, što znači da ljudi nemaju novca za kupovinu ono malo hrane koja im je dostupna.

Humanitarne agencije poručuju da je hitno potrebno blizu 190 miliona eura kako bi se spriječilo produbljivanje krize.

“Najveća prepreka su nam tradicionalne metode liječenja. Mnoge od ovih majki prakticiraju te metode i pokušavaju same izliječiti djecu, iako im ja, kao liječnica, mogu pomoći da se oporave”, govori Joliane Gbedahi, liječnica.

Ali Musa možda ima dovoljno hrane da preživi ovaj dan, ali UN kažu da će se milion djece poput njega samo ove godine naći u sličnoj situaciji.

Izvor: Al Jazeera