Egipat: Izraelu gas pod novim uvjetima

Egipatska kompanija tvrdi da Izrael nije ispoštovao ugovor iz 2005. godine (EPA)

Visoki egipatski zvaničnik izjavio je u ponedjeljak da je Egipat spreman obnoviti izvoz gasa u Izrael, ali po novim cijenama, nakon što je prošle sedmice raskinut dugoročni ugovor o isporuci gasa Izraelu.

Ministar za međunarodnu saradnju Faizal Abu Naga je rekao da je egipatska strana spremna na postizanje novog ugovora, uz nove uvjete i nove cijene, prenosi zvanična novinska agencija Mena.

Egipat je prošlog četvrtka poništio ugovor o isporuci gasa Izraelu, tvrdeći da se Izrael ne pridržava odredbi ugovora potpisanog 2005. godine.

Abu Naga je kazao da je Izrael pet puta bio obaviješten da ne ispunjava finansijske obaveze, na koje se obavezao prema starom ugovoru.

Egipatski ministar energetike Hassan Younes izjavio je u ponedjeljak da će prirodni gas koji se izvozio u Izrael, prema uvjetima tog spornog ugovora, biti iskorišten u domaće svrhe.

“Gas koji se nekada izvozio u Izrael bit će preusmjeren u egipatske elektrane”, rekao je on novinarima.

Posljedice spora

Gasni sporazum, koji važi od momenta zaključenja mirovnog sporazuma između ove dvije zemlje 1979. godine i predstavlja najveći trgovinski sporazum između dva bivša neprijatelja, oduvijek je izazivao kontroverze u ovoj najbrojnijoj zemlji arapskog svijeta.

Al Jazeerin novinar Mike Hanna, koji izvještava iz Kaira, rekao je da bi ovaj raskid mogao imati velike političke posljedice.

“Radi se o poslovnom sporu, koji je u stvarnosti bio pod međunarodnom arbitražom od septembra prošle godine”, navodi Hanna.

Istovremeno, Al Jazeerin reporter Cal Perry, koji izvještava iz Jeruzalema, kaže da izraelska vlada umanjuje značaj spora.

“Ne doživljavamo ovaj prekid u isporuci gasa kao nešto što je posljedica političkih događaja”, kazao je izraelski premijer Binyamin Netanyahu, prenose agencije.

“U pitanju je poslovni spor između izraelske i egipatske kompanije”, dodao je on.

Novinar Al Jazeere smatra da bi u slučaju potpunog raskida ovog ugovora mirovni sporazum koji su Egipat i Izrael potpisali 1979. godine mogao biti doveden u pitanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije