U Jemenu ubijeno 17 pobunjenika

Raseljeni Jemenci u kampu Ujedinjenih nacija u mjestu Saada (AFP)

U zračnim napadima na skloništa pripadnika Al-Kaide u južnom gradu Lawdaru ubijeno je 17 naoružanih ljudi, saopćilo je jemensko ministarstvo odbrane u nedjelju.

Napadi kasno u nedjelju su povećali broj ubijenih pobunjenika na 57 u posljednja tri dana u južnom Jemenu. AFP nije mogao potvrditi ovaj izvještaj.

“U zračnim napadima, koji su imali za metu Al-Kaidine položaje jugoistočno od Lawdara, ubijeno je 17 militanata”, saopćilo je ministarstvo odbrane.

Nije poznato da li su napade izvršile jemenske zračne snage ili američke bespilotne letjelice.

U srijedu je Washington Post izvijestio da su u posljednja četiri mjeseca američke bespilotne letjelice izvršile osam zračnih napada u Jemenu.

Pripadnici al-Kaide pokušavaju preuzeti kontrolu nad Lawdarom u nemirnoj južnoj pokrajini Abyan da bi povećali svoj utjecaj u toj regiji.

Prema izvještaju Washington Posta, Centralna obavještajna agencija (CIA) traži dopuštenje od jemenskih vlasti da poveća broj napada bespilotnim letjelicama, čak i kada postoji rizik da žrtve napada nisu teroristi.

Otet službenik Crvenog križa

Francuz, službenik Međunarodnog Crvenog Križa (ICRC), otet je u Jemenu dok se vozio ka luci Hudaida, izjavila je danas glasnogovornica Crvenog križa Marie-Servane Desjonqueres.

“Nemamo nikakav kontakt sa njegovim otmičarima i zabrinuti smo za njegovo zdravlje”, rekla je Desjonqueres agenciji France presse i istakla da se ICRC nada da će njihov službenik biti bezuvjetno i odmah oslobođen.

Ovaj službenik ICRC-a je otet kasno u subotu navečer na putu, na oko 30-40 km od Hudaide, dok je išao na aerodrom.

Dva vozača koja su bila sa njim su također oteta, ali odmah potom oslobođena.

Naoružani pripadnici raznih plemena u Jemenu često otimaju strance i koriste ih da bi ucjenjivali vlasti, podsjeća francuska agencija.

Tokom posljednjih 15 godina više od 200 osoba kidnapirano je u Jemenu, od kojih je većina oslobođena živa i zdrava.

Izvor: Agencije