U Holandiji mogući prijevremeni izbori

Mark Rutte (desno) najavio da će u ponedjeljak razgovarati s ministrima o narednim koracima (EPA)

Holandija ide u pravcu prijevremenih izbora nakon  neuspjeha koalicionih pregovora u subotu  o paketu mjera štednje, saopćio je holandski premijer Mark Rutte.

Sedam sedmica pregovora je propalo pošto je manji koalicioni partner, desničarska Partija za slobodu istupila, uz obrazloženje da “ne može ispuniti zahtjeve” Evropske unije.

“Moram vas obavijestiti da tri partije nisu uspjele doći do zajedničkih odgovora”, rekao je Rutte novinarima u Hagu.

Prijevremeni izbori sada djeluju vrlo moguće, dodao je premijer.

Državni interes

Rutte je rekao da je telefonom obavijestio kraljicu Beatrix o najnovijim dešavanjima i da će se u ponedjeljak savjetovati sa članovima vlade o narednim koracima.

“Dat ću neke prijedloge kabinetu da preduzme neophodne mjere. Sve će biti u interesu Holandije”, kazao je Rutte, ne navodeći druge detalje.
Na konferenciji u holandskom parlamentu lider Partije slobode Geert Wilders je izrazio žaljenje zbog neuspjeha razgovora, ali je dodao da su predloženi rezovi neprihvatljivi.

“To je paket koji će oštetiti ekonomski razvoj u narednim godinama i dozvoliti porast nezaposlenosti. On će značajno uticati na potrošačku moć mnogih ljudi, posebno penzionera”, rekao je Wilders.

“Mi ne želimo da se povinujemo Briselu. Ne želimo da naši penzioneri pate zarad diktatora iz Brisela”, kazao je on.

Liberalna partija premijera Ruttea je u koaliciji sa Demokrćanima, a podršku im je u parlamentu pružala Wildersova partija, poznata po svojim antiislamističkim stavovima.
Izvor: Agencije