Apple: Znanjem do profita

Zemlje regije su osamdesetih godina imale nekoliko kompanija koje su svojim kvalitetom bile konkurentne u svijetu. No dvadesetak godina nakon toga, te kompanije kao da su naprosto nestale. Ili su ugašene, ili ih je privatizacija bacila na koljena ili su ih, jednostavno, otvaranjem tržišta kupili konkurenti.

Novinar Al Jazeere Emir Nuhanović istraživao je tržište rada zemalja regije i usporedio ga sa samo jednom kompanijom u Sjedinjenim Američkim Državama- tehnološkim gigantom Apple.

Tehnologija i način predstavljanja

Kako je izvijestio Nuhanović, Apple je najbolji primjer uspješne kompanije koja koristi intelektualna rješenja kako bi ostvarila profit.

Ova rješenja podrazumijevaju, prije svega, dvije stvari: Tehnologija koja se koristi za pravljenje mobitela i tablet računara, kao što je revolucionarni ekran osjetljiv na dodir, i drugo, način na koji se finalni proizvodi predstavljaju i prodaju krajnjem kupcu.

Apple je postao najvrednija kompanija svijeta.

Apple ima ukupno 35.000 uposlenika. Njihovim radom vrijednost te kompanije je prošle sedmice na berzi dostigla vrijednost od 600 milijardi dolara, odnosno 458 milijardi eura.

U zemljama regije u kompanijama koje se nalaze na berzanskom tržištu radi otprilike šest miliona ljudi, što je 170 puta više nego u Apple-u, dok je vrijednost svih kompanija na berzama zemalja regije 11 puta manja od najvrijednije američke kompanije.

Ekonomski analitičar Ranko Markuš smatra da je glavni razlog ovako velike razlike u omjerima znanja.

“Novi trend u kapitalizmu je kognitivni kapitalizam. To je kapitalizam koji nije samo zasnovan na radu, kapitalu i tehnologiji, već kapitalizam koji je zasnovan na samom znanju ljudi. Uposlenici u kompaniji donose inovacije i na osnovu inovacija, osvajaju nova tržišta, osvajaju nove proizvode i tako povećavaju samu vrijednost kompanije” kaže Markuš.

Ekonomsko-političke okolnosti

Iz Ministarstva obrazovanja Federacije BiH smatraju da se jaz između američkog i regionalnog tržišta rada stvorio prvenstveno zbog ekonomsko-političkih okolnosti, te nepovoljne investicione klime.

“Ali na sve to svakako utiče i investiciona klima, odnosno prepoznavanje sistema i davanje mogućnosti sa kreativnost i za tržišnu realizaciju ideja, kako je uradila i ta firma iz SAD-a (Apple)” rekao je za Al Jazeeru Aldin Međedović, savjetnik ministra

“Drugačiji sistemi obrazovanja i generalno različita politička i ekonomska situacija, dovele su do ovako velikih razlika na tržištima rada između zemalja na zapadu i zemalja u regionu”, izvijestio je Nuhanović.

“Situacija ostaje sljedeća: mi njima i dalje izvozimo sirovine, a oni nama izvoze pamet, odnosno tehnologiju.”

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Akcije američke korporacije su na trgovanju u utorak dostigle 644 dolara, dok su od početka ove godine porasle za 59 posto.

Published On 10 Apr 2012

Cijena akcije američkog proizvođača popularnih telefona, tableta i računara premašila prvi put u historiji granicu od 500 dolara.

Published On 13 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO