Kolumbijski FARC: Nema predaje

FARC je nedavno oslobodio posljednje vojne i policijske taoce (Getty Images)

Lider kolumbijske pobunjeničke grupe FARC je zanijekao da predloženi pregovori znače da će se gerilci uskoro predati.

Izjava koju je dao vođa Revolucionarne naoružane vojske za Kolumbiju (FARC) u suprotnosti je sa nedavnim komentarima predsjednika Juana Manuela Santosa koji je rekao da FARC traži mir nakon skoro pola stoljeća sukoba.

„S naše strane, razgovori ne znače neki vid predaje“, rekao je Jimenez, poznat kao Timochenko.

Izjava koja datira od 14. aprila i koja je postavljena na internetsku stranicu novinske agencije Anncol, uslijedila je nakon jedne u kojoj je Timochenko rekao da je spreman „početi raditi na pomirenju i miru“.

Jimenez, koji vodi FARC od novembra 2011. godine, optužio je Santos za „duple standarde“, jer je po preuzimanju dužnosti rekao da je spreman na pregovore sa FARC-om, a nakon toga je poslao vojsku u napad na gerilu.

Podjela između bogatih i sriomašnih

Vođa južnoameričkih gerilaca je rekao da je podjela između bogatih i siromašnih mora biti jedna od tema budućih razgovora.

U februaru, vođe FARC-a su najavile da će prestati sa otmicama, što je bio uslov za početak pregovora.

Ovog mjeseca su pustili posljednih 10 vojnih i policijskih taoca, ali se vjeruje da FARC drži preko 100 civila u zatočeništvu.

Santos je rekao da je odluka FARC-a o obustavi otmica pozitivan korak, ali i nedovoljan, jer svi zatvorenici moraju biti oslobođeni.

Vjeruje se da je preko 9.000 pobunjeničkih boraca sakriveno u planinama i džunglama Kolumbije.

Izvor: Agencije