Jemen: 20 ljudi ubijeno u uporištu Al-Kaide

Borbe oko preuzimanja kontrole nad Zinjibarom traju od maja prošle godine (Reuters)

U sukobima između pobunjenika Al-Kaide i jemenskih snaga sigurnosti ubijeno je 20 ljudi, uglavnom pripadnika ove mreže.

Vladine snage napredovale su prema gradu Zinjibaru, dok su vlasti podigle nivo sigurnosti oko saudijske ambasade u prijestolnici Sani, pošto su pobunjenici oteli jednog diplomatu te zemlje.

“U jučerašnjim sukobima je ubijeno 18 ekstremista Al-Kaide i na desetine ih je ranjeno, dok je veliki broj pobjegao ka okolini Zinjibara, koji jemenske snage pokušavaju preuzeti od 26. maja”, saopćilo je jemensko Ministarstvo odbrane.

Ubijena su i dva vojnika, a sedam ih je ranjeno.

Ministarstvo je navelo da je vojska ostvarila ključno napredovanje ka Zinjibaru, jakom uporištu Al-Kaide.

Borbe sa grupom Ansar al-Sharia oko preuzimanja kontrole nad Zinjibarom, glavnom gradu južne provincije Abyan, traju od maja prošle godine.

Otet diplomata

U međuvremenu je jemensko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo da je podignut nivo sigurnosti oko ambasade Saudijske Arabije, pošto je grupa Al-Kaida na Arapskom poluotoku, u utorak otela saudijskog diplomatu i drži ga u zatočeništvu.

Pripadnik te organizacije u telefonskom razgovoru sa saudijskim ambasadorom potvrdio je da je ta grupa odgovorna za otmicu zamjenika saudijskog konzula u Adenu.

On je obavijestio ambasadora da će diplomata biti oslobođen tek poslije puštanja iz pritvora nekoliko pripadnika te mreže.

Jemen je suočen sa porastom nasilja na jugu od kada je predsjednik Abd Rabbu Mansour Hadi preuzeo dužnost krajem februara, najavivši borbu protiv islamskih pobunjenika, koji su proširili kontrolu nad teritorijama za vrijeme masovnih protesta protiv ranijeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha.

Izvor: Agencije