Sirija prihvatila Annanov rok

Kofi Annan poručio članicama Vijeća sigurnosti da razmotre mogućnost slanja posmatračke misije u Siriju (AFP)

Sirija je prihvatila da do 10. aprila počne provoditi mirovni plan za prekid nasilja u zemlji, izjavio je specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju Kofi Annan.

Tim planom podrazumijeva se prekid vatre pod nadzorom UN-a, povlačenje sirijske vojske i teške artiljerije iz gradova i dostava humanitarne pomoći.

Annan je tokom dana predstavio svoj izvještaj o Siriji na zatvorenoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, zatraživši od diplomata da povećaju pritisak na sirijski režim. Ambasador Sirije u UN-u potvrdio je da će Damask do 10. aprila početi djelimično provoditi mirovni plan, ali je pozvao sirijsku opoziciju da uloži isti napor.

„Plan neće biti uspješan ukoliko svi njemu ne budu posvećeni“, kazao je Bashar Ja'afari.

Posmatračka misija

Annan je kazao Vijeću sigurnosti da do sada nije bilo napretka u naporima da se uspostavi primirje ili provede njegov plan, prema navodima jednog od prisutnih diplomata.

Annan je rekao da Vijeće sigurnosti treba razmotriti mogućnost slanja posmatračke misije u Siriju.

Borbe u Siriji nastavile su se u ponedjeljak. Agencije izvještavaju da sirijske trupe napadaju uporišta pobunjenika i pale stambene objekte.

Prema navodima UN-a, najmanje 9.000 ljudi je ubijeno u Siriji u protekloj godini, dok sirijski aktivisti za ljudska prava kažu da je crni bilans najmanje 10.000.

Zapadne diplomate izrazile su sumnju prema vjerodostojnosti sirijskog obećanja, jer su zvaničnici ove zemlje više puta najavljivali da će zaustaviti napade, što se nije dogodilo.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država pri UN-u Susan Rice kazala je reporterima da je nekoliko zemalja članica Vijeća sigurnosti „izrazilo zabrinutost da će sirijska vlada u narednim danima pojačati nasilje“.

Arapske i zapadne zemlje tražile su od UN-a da Assadu da rok za zaustavljanje krvoprolića, dok se Rusija, stalna članica Vijeća sigurnosti, protivila ovakvim pozivima.

Različiti stavovi

Obrad Kesić, politički analitičar iz Washingtona, kazao je za Al Jazeeru da Annanovom mirovnom planu prilazi sa skepsom, jer nema informacija da li su ga prihvatili i pobunjenici.

Kesić je kazao da podijeljena međunarodna zajednica nema spreman odgovor ukoliko se nasilje nastavi, jer ne postoji saglasnost o Siriji u Vijeću sigurnosti, NATO-u i Evropskoj uniji.

„Postoji dosta velika skepsa, pogotovo nakon iskustva s intervencijom u Libiji. Međunarodna zajednica se plaši ako bi izvela neku novu intervenciju da bi moglo da dođe do proširenja nestabilnosti“, kazao je Kesić.

On je rekao da bi djelomično provođenje Annanovog plana dovelo do novih pregovora. Ukoliko se ovo ne desi, međutim, međunarodna zajednica mogla bi se naći na raskrsnici, jer bi zemlje koje podržavaju ustanak mogle ponuditi vojnu podršku pobunjenicima, kazao je Kesić.

Međutim, kako je zaključio, međunarodna intervencija trenutno nije realna mogućnost, jer nema političke volje.

Izvori: Al Jazeera i agencije