Indija uspješno testirala balističku raketu

'Agni-V' treba biti još nekoliko puta testirana i očekuje se da će biti spremna za predaju na borbeno dežurstvo 2014. ili 2015. godine (Reuters)

Indija je u četvrtak uspješno testirala balističku raketu “Agni-V” (Vatra), koja može dostići ciljeve udaljene do 5.000 kilometara, javio je televizijski kanal NDTV, pozivajući se na zvanične izvore.

AP i Reuters navode da “nova raketa s nuklearnim kapacitetom omogućava prvi put dostizanja najvećih kineskih gradova – Pekinga i Šangaja”.

Indijski premijer Manmohan Singh i ministar odbrane Arachkaparambil Kurien Antony čestitali su indijskim naučnicima na uspješnom testiranju, za koje je ministar odbrane rekao da predstavlja “prekretnicu u indijskom raketnom programu”, prenosi AFP.

Balističke rakete tog dometa trenutno imaju samo stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a – Rusija, SAD, Kina, Velika Britanija i Francuska.

Načelnik Organizacije za odbrambena istraživanja i razvoj Vidgay Kumar Sarasvat rekao je da je sada Indija “raketna sila”, navela je francuska agencija.

Uoči lansiranja, glasnogovornik tvorca rakete, indijske Organizacije za odbrambena istraživanja i razvoj (Defense Researć and Development Organization), Ravi Gupta rekao je da će ono predstavljati dio “skoka indijskog strateškog potencijala”.

Prema izvještajima medija, raketa je lansirana sa poligona na otoku Viler, kod obale istočne savezne države Orisa.

Poruka iz Pekinga

Testiranje je trebalo biti održano u srijedu, ali je odloženo zbog, kako je zvanično saopćeno, loših meteoroloških uslova.

Indijska štampa opisuje raketu “Agni-V” kao trostepenu, dužine 17 metara i približne težine 50 tona, koja se može koristiti s različitim vrstama bojevih glava, uključujući nuklearne, na udaljenosti većoj od 5.000 kilometara, što je blizu interkontinentalnom dometu.

Ranije je Sarasvat kazao da raketa omogućava Indiji da uđe u prestižni klub država koje imaju interkontinentalne balističke rakete, dometa minimun 5.500 kilometara.

Raketa je trostepena, dužine 17 metara, težine blizu 50 tona. Može koristiti različite vrste bojevih glava, uključujući nuklearne, na udaljenosti većoj od 5.000 kilometara.

AFP navodi da zasad nema zvanične reakcije Kine, ali da je državni list Global Times upozorio u svom uvodniku Indiju da “ne treba precjenjivati svoju snagu”.

“Indija treba biti svjesna da je kineska nuklearna snaga jača i pouzdanija”, navedeno je u uvodniku tog lista.

Balističke rakete tog dometa trenutno imaju samo stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) – Rusija, SAD, Kina, Velika Britanija i Francuska, a nekoliko zemalja vrši istraživanja na takvim projektima.

Prema stručnjacima Organizacije, “Agni-V” treba biti još nekoliko puta testirana i očekuje se da će biti spremna za predaju na borbeno dežurstvo 2014. ili 2015. godine.

Izvor: Agencije