Ponovo aktuelna prodaja grčkih otoka

Pregovara se o prodaji Patroklosa na krajnjem jugu Atike, koji je u vlasništvu porodice Giatrakos (EPA)
Pregovara se o prodaji Patroklosa na krajnjem jugu Atike, koji je u vlasništvu porodice Giatrakos (EPA)

Iako zvanična Atina ne odobrava prodaju nenaseljenih grčkih otoka, ona je ponovo aktuelizirana, jer imućne porodice žele izbjeći visoki porez na bogatstvo usvojen u grčkom Parlamentu.

„Kada neko ne može vratiti dugove, on mora sve prodati kako bi podmirio povjerioce. Grčka ima brodove, preduzeća i nenaseljena ostrva. Ona ih treba iskoristiti kako bi podmirila dugove“, izjavio je u februaru 2010. godine predsjednik minorne njemačke Demohrišćanske stranke Josef Schlarman, izazvavši veliko negodovanje evropskog javnog mnijenja.

Međutim, kriza je učinila svoje i, prema pisanju atinskog lista Kathimerini, prodaja privatnih otoka, poslije trogodišnjeg zatišja, ponovo je aktuelizirana. Imućne grčke porodice, koje su najčešće vlasnici tog zemljišta, zainteresirane su za njihovu prodaju poslije nedavno usvojenog zakona u Parlamentu o porezu na bogatstvo.

Kako navodi grčki medij, najmanje su tri privatna otoka trenutno na prodaju. Grčko-australska porodica Stamoulis prodala je otok Oxia, površine pet kvadratnih kilometara u Jonskom moru nadomak Itake, katarskom emiru.

Iako je veći dio otoka zaštićen u sklopu ekološke mreže Natura 2000, izvori navode da se na ostatku otoka može graditi.

Oxia je navodno prodata za pet miliona eura, što je skoro upola manji iznos od onog koji su vlasnici u početku tražili.

Problemi s oporukom

O prodaji Patroklosa na krajnjem jugu Atike u vlasništvu porodice Giatrakos se pregovara, a porodica Onassis također želi prodati otok Scorpios u Jonskom moru.

Prema dobro obaviještenim izvorima, prenosi Kathimerini, vlasnici Patroklosa trenutno rade sa kanadskim investitorom i od lokalnih vlasti pokušavaju doznati na kojem dijelu otoka se može graditi i koji se može komercijalno razvijati.

Ako se uzme u obzir blizina otoka porodice Giatrakosa prijestolnici Atini i njegov veliki potencijal, procjenjuje se da će premašiti iznos od 100 miliona eura.

Poznati privatni otok Scorpios je na prodaju proteklih nekoliko godina. Trenutno pripada Athini Onassis i nalazi se nasuprot sela Nydri (Lefkada) u Jonskom moru.

Vlasnica navodi kako je otok stavila na prodaju zbog finansijskih razloga. Prema izvorima Kathimerinija prodaja je naišla na poteškoće, jer u oporuci Aristotla Onassisa zabranjuje se prodaja Scorpiosa izuzev ako ga je nemoguće održavati, što magnatova unuka i tvrdi.

Uzevši u obzir zakonske komplikacije, vlasnica je više zainteresirana da investitoru na 99 godina iznajmi otok.

Prodaja otoka ne ide baš glatko jer propisi o zaštiti životne okoline i arheoloških iskopina obavezuju vlasnike na velike rashode, a Grčka trenutno nije nimalo privlačna za strane investitore, tako da je cijena koju vlasnici mogu dobiti više nego podcijenjena.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO