Grci žele koalicionu vladu

Atina je usvojila oštre mjere štednje, u okviru kojih su uručeni brojni otkazi, smanjena državna potrošnja i povećani porezi (AFP)

Većina Grka protivi se planu ekonomskog oporavka koji su, u zamjenu za finansijsku pomoć, Atini nametnuli Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF), i željeli bi da, nakon predstojećih izbora, bude formirana koaliciona vlada.

Anketa vodeće grčke agencije za istraživanje tržišta MRB pokazala je da 26,2 posto ispitanika planira na izborima 6. maja glasati za stranke koje se protive nepopularnim uslovima zajma EU i MMF-a, prenosi AFP.

Učesnici ankete su dali negativnu ocjenu odlazećoj administraciji premijera Lukasa Papademosa, lidera privremene koalicije socijalista i konzervativaca.

Na pitanje da li Grčka treba ostati u eurozoni, ali uz alternativni plan oporavka, 66 posto je reklo DA, dok je 13,2 posto navelo da Atina treba u potpunosti odustati od eura.

Grčka je 2010. godine zatražila kredit od EU i MMF-a da bi izbjegla bankrot, a u zamjenu za pomoć primorana je svoju ekonomiju dovestiu red.

Atina je, da bi se izborila s ogromnim javnim deficitom, usvojila oštre mjere štednje, u okviru kojih su uručeni brojni otkazi, smanjena državna potrošnja i povećani porezi.

Preko milion nezaposlenih

U Grčkoj je, prema zvaničnim podacima, trenutno preko milion nezaposlenih, više od petine ukupne radne snage, a zemlja tone u sve dublju recesiju.


Antonis Samaras

Učesnici ankete također su dali negativnu ocjenu odlazećoj administraciji premijera Lukasa Papademosa, lidera privremene koalicije socijalista i konzervativaca, koja je u februaru dogovorila novu međunarodnu pomoć, kao i veliki otpis duga u martu.

Međutim, 65 posto ispitanika smatra da bi koaliciona vlada bila najbolje rješenje za nastavak borbe s brojnim izazovima u Grčkoj.

Još jedna anketa, kompanije Puls, objavljena u grčkom dnevnom listu Elefteros Tipos, također je pokazala da 64 posto građana smatra da nakon izbora treba biti formirana koalicija.

Lider vodeće konzervativne partije Antonis Samaras odbacio je ideju nove koalicije sa socijalistima.

I konzervativci i socijalisti, koji su se mijenjali na vlasti u posljednje tri decenije, izgubili su podršku ljevičarskih partija, koje se protive mjerama štednje.

Izvor: Agencije


Povezane

Premijer Lukas Papadimos će od predsjednika Karolosa Papuljasa tražiti zakazivanje prijevremenih izbora za prvu nedjelju u maju.

Published On 11 Apr 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO