David Cameron u posjeti Mijanmaru

Britanski premijer je uoči posjete Mijanmaru najavio da će zatražiti brzo ublažavanje ekonomskih sankcija (EPA)
Britanski premijer je uoči posjete Mijanmaru najavio da će zatražiti brzo ublažavanje ekonomskih sankcija (EPA)

Britanski premijer David Cameron u petak je doputovao u Mijanmar, kao prvi lider jedne zapadne vlade nakon više decenija koji posjećuje tu zemlju, prenose agencije.

Camerona je na aerodromu blizu glavnog grada dočekao predsjednik Thein Sein, a potom bi britanski premijer trebao nastaviti putovanje u Yangon gdje će se sastati s dobitnicom Nobelove nagrade za mir, Aung San Suu Kyi.

Ona bi nakon nedavnih izbora trebala postati jednom od članica državnog parlamenta.

Camerona je primio i ministar vanjskih poslova Wunna Maun Lwin.

Mijanmarski izbori

Britanski premijer je uoči posjeta Mijanmaru najavio da će zatražiti brzo ublažavanje sankcija toj dugo izoliranoj zemlji, koja je uvela neke prodemokratske mjere.

“Odajmo počast svima onima koji su se decenijama borili za slobodu i reforme u ovoj zemlji, plativši to vrlo skupo, osobito Aung San Suu Kyi”, kazao je Cameron uoči posjete.

“Odajmo počast i vodstvu predsjednika Thein Seina i njegove vlade te pokažimo da, s obzirom na to da ni imaju odvažnosti pokrenuti ih i mi imamo odvažnosti na njih odgovoriti i reagirati”, dodao je.

Posjeta šefa britanske vlade Mijanmaru uslijedio je nakon djelomičnih izbora održanih 1. aprila, na kojima su trijumfirali Aung San Suu Kyi i njene pristalice.

Cameron je prvi zapadni premijer koji je nakon pola stoljeće posjetio Mijanmar kojim je decenijama vladala vojska, a prije godinu dana prepustila je vlast civilima i počela reforme.

“Ako Burma (stariji naziv Mijanmara) krene putem demokratije, odgovorit ćemo i nećemo gubiti vrijeme, ali prvo želim sam vidjeti kako se stvari odvijaju”, rekao je Cameron.

Ublažavanje sankcija

Mijanmar godinama živi pod zapadnim sankcijama jer vojna hunta krši ljudska prava od vojnog udara 1962.

Nakon izbora 2010, generali su prepustili vlast civilima, iako su to bivši vojni časnici, a opozicija je izbore ocijenila namještenima u korist provojne stranke koja je pobijedila.

Nova je vlada, međutim, oslobodila stotine političkih zatvorenika, ublažila medijsku cenzuru, dopustila rad sindikata i proteste, započela dijalog s nacionalnim manjinama i pobunjenicima, te ekonomske promjene.

Zapad je voljan trgovati s Mijanmarom koji je bogat prirodnim izvorima, a službena odluka o ublažavanju trgovinskih sankcija očekuje se 23. aprila.

Izvor: Agencije


Povezane

Hillary Clinton najavila da će Washington poslati ambasadora u Mijanmar nakon oslobađanja političkih zatvorenika, dok je Nicolas Sarkozy saopćio da će Aung San Suu Kyi odlikovati ordenom Legije časti.

13 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO