Vanredni izbori u Grčkoj 6. maja

Vanredni izbori u Grčkoj se održavaju 18 mjeseci prije isteka četverogodišnjeg mandata (AP)

Vanredni parlamentarni izbori u Grčkoj bit će održani 6. maja, a njihov ishod očekuje se s velikim interesom, pošto će to biti prvi izlazak na birališta poslije izbijanja ekonomsko-finansijske krize 2009, najteže u godinama poslije Drugog svjetskog rata.

Grčki premijer Lukas Papadimos saopćio je u srijedu da će od grčkog predsjednika tražiti zakazivanje prijevremenih izbora za 6. maj.

Partijski lideri su i prije odluke predsjednika Karolosa Papuljasa, da se raspusti parlament i da se na izbore izađe “prve nedjelje u maju”, počeli predizbornu kampanju.

Za Novu demokratiju se izjašanjava od 18 do 25 posto građana, a za PASOK od 11 do 16 posto, što je tri puta manje nego 2009. godine.

Dvije vodeće stranke, konzervativna Nova demokratija i ljevičarski PASOK, koje su pod pritiskom Evropske unije podržale prelaznu vladu Papadimosa, izgubile su naklonost mnogih građana pošto su podržale oštre mjere štednje, koje su pogodile radnike i službenike.

Prema najnovijim anketama, za Novu demokratiju se izjašanjava od 18 do 25 posto građana, a za PASOK od 11 do 16 posto, što je tri puta manje nego 2009. godine.

Godinama vodeće dvije stranke i kada bi se udružile ne bi mogle same formirati vladu, što se odavno ne pamti.

Nepopularni političari

Mnogi građani su još neopredijeljeni, jer su izgubili povjerenje u političare.


Antonis Samaras [Reuters]

Lider konzervativaca Antonis Samaras unaprijed obećava građanima da će, ukoliko dođe na vlast, “podići najniže penzije i otvarati nova radna mjesta”.

Na političkoj sceni su se u kriznoj situaciji pojavile nove partije, koje pokušavaju davanjem olakih obećanja na račun “starih” stranaka pridobiti naklonost građana i preskočiti prag parlamenta, za šta im je potrebno tri posto glasova.

Među njima ima i partija s nacističkim programima.

Vanredni izbori u Grčkoj se održavaju 18 mjeseci prije isteka četverogodišnjeg mandata.

Politički analitičari u Atini se plaše da zemlja ulazi u period političke nestabilnosti i pogađanja u vezi sa formiranjem koalicione vlade, pogotovo što lideri PASOK-a i Nove demokratije, Evangelos Venizelos i Samaras, zasad ne pokazuju spremnost za stvaranje velike koalicije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO