Uhapšen grčki političar zbog korupcije

Tsochatzopoulos (72) je uhapšen u Atini poslije istrage koja je počela 2010. godine (AFP)

Poznati grčki političar Akis Tsochatzopoulos koji je bio ministar u nekoliko vlada, uhapšen je u srijedu zbog sumnje da je bio umiješan u mnoge korupcijske afere.

Tsochatzopoulos (72) je uhapšen u Atini poslije istrage koja je počela 2010. godine, jer je osumnjičen da je izbjegavao plaćanje poreza i za sumnjivu kupovinu luksuzne kuće u najelitnijem dijelu Atine kod Akropolja.

Njegovo ime se, također, dovodi u vezu i sa navodnim namještanjem posla oko kupovine njemačkih podmornica kada je bio ministar odbrane. On je prošle godine zbog toga izbačen iz stranke grčkih socijalista PASOK-a.

Odbacio optužbe

Uhapšeni ministar je bio blizak saradnik osnivača PASOK-a i bivšeg premijera Andreasa Papandreua, oca donedavnog predsjednika vlade Jorgosa Papandreua.

Finansijsko-ekonomska kriza, koja već dvije godine potresa Grčku, potvrdila je da je korupcija jedan od najvećih problema u zemlji. Korupcija je, prema istraživanjima, zahvatila gotovo sve strukture društva, zbog čega je država gubila ogromna sredstva.

Tsochatzopoulos, koji odbacuje optužbe, najviši je grčki funkcioner koji je dosad optužen za korupciju i ako bude proglašen krivim, prijeti mu maksimalna zatvorska kazna od 25 godina.

Tsochatzopoulos je uhapšen samo nekoliko sati prije nego što je predsjednik države Karolos Papoulias trebao raspustiti parlament i raspisati vanredne izbore.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO