Pjongjang drži 150.000 zatočenih u logorima

Radni logori su obično opasani bodljikavom i žicom pod naponom, uglavnom na sjeveru u planinskim krajevima zemlje (AFP)
Radni logori su obično opasani bodljikavom i žicom pod naponom, uglavnom na sjeveru u planinskim krajevima zemlje (AFP)

Više od 150.000 stanovnika Sjeverne Koreje zatvoreno je u skrivene gulage sovjetskog tipa i pored tvrdnji komunističkih vlasti te države da ne drži političke zatvorenike, saopćila je jedna grupa za zaštitu ljudskih prava.

Komitet za ljudska prava u Sjevernoj Koreji, sa sjedištem u SAD-u, kaže da je do tih zastrašujućih podataka došao na osnovu razgovora sa 60 bivših zatvorenika i čuvara logora.

U izvještaju su dokumentirana navodna zatvaranja cijelih porodica, s djecom, babama i dedama, zbog “političkih zločina” drugih članova porodice.

U izvještaju su i satelitske fotografije onoga što je opisano kao radni logor i logori za prevaspitavanje.

U izvještaju su dokumentirana navodna zatvaranja cijelih porodica, s djecom, babama i dedama, zbog “političkih zločina” drugih članova porodice.

Predsjedavajući Komiteta Roberta Koen je ukazala da u Sjevernoj Koreji “ne treba demontirati samo nukelarno oružje, nego cijeli sistem političkog ugnjetavanja”, prenosi AP.

U izvještaju se navodi da je sistem logora u osnovi nastao pedesetih godina prošlog vijeka, po modelu sovjetskih gulaga, da bi se kaznili oni koji “razmišljaju pogrešno” i oni koji su pripadali “pogrešnoj političkoj klasi” ili su imali religijska uvjerenja.

Bez sudskih procesa

Citira se i procjena koju je dao bivši zvaničnik sjevernokorejske državne sigurnosti, a koji je prebjegao u Južnu Koreju, da se u sistemu logora nalazi između 150.000 i 200.000 ljudi, od ukupno oko 24 miliona stanovnika u zemlji.

Od Pjongjanga se traži da dopusti Međunarodnom komitetu Crvenog križa (MKCK) pristup logorima, kao i da ih Pjongjang zatvori.

Na 200 strana izvještaja opisane su različite vrste logora, uključujući kažnjeničke radne logore, gdje su politički zatvorenici zatvarani bez sudskih procesa, najčešće doživotno i prisiljavani da rade u rudicima, na sječi šuma i na njivama.

Bivši zatvorenici mogli su identificirati barake i kuće, mjesta gdje su radili i ostala karakteristična mjesta u logorima, preko satelitskih snimaka na Googleu.

Radni logori su obično opasani bodljikavom i žicom pod naponom, uglavnom na sjeveru u planinskim krajevima zemlje, kaže se u izvještaju i dodaje da je prisutan visok stepen smrtnosti u zatočeništvu zbog lošeg tretmana, mučenja i neuhranjenosti.

Bivši zatvorenici mogli su identificirati barake i kuće, mjesta gdje su radili i ostale karakteristična mjesta u logorima, preko satelitskih snimaka na Googleu.

Članovi Komiteta kažu da njihovi nalazi pobijaju saopćenje Sjeverne Koreje iz 2009. godine pred Vijećem Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava da u toj zemlji nema logora za političke zatvorenike.

Izvor:  Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO