Britanija predaje pet osumnjičenika SAD-u

Abu Hamza al-Masri, imam iz londonske džamije Fisbury Park, postao je poznat zbog promicanja rasne netrpeljivosti (EPA)

Evropski sud za ljudska prava presudio je da pet osumnjičenika za terorizam u Velikoj Britaniji trebaju biti izručeni Sjedinjenim Američkim Državama.

Sud iz Strasbourga smatra da u tom potezu nema kršenja ljudskih prava onih kojima prijeti doživotni zatvor ili smještaj u samice u određenim zatvorskim uslovima.

Abu Hamza al-Masri, radikalni imam, kao i Babar Ahmad, navodni sakupljač novca za „teroriste“ koji je u zatvoru od 2004. godine, sada će biti izručeni SAD-u zajedno sa Seylom Talhom Ahsanom, Adelom Abdulom Baryjem i Khaledom Al-Fawwazom.

Na presudu suda se hipotetički se može žaliti do vrhovne Velike komore, međutim, u praksi je veoma malo slučajeva saslušano u tom najvišem forumu.

Osumnjičenici imaju tri mjeseca da pokušaju ubijediti Vrhovnu komoru da ponovo otvori cijeli slučaj i da ga revidira. Ukoliko ne ulože žalbu, oni će biti izručeni SAD-u.

Slučaj Haroona Rashida Aswata je završen time što su sudije odlučile kako im treba više podataka o njegovoj šizofreniji i načinima njegovog liječenja ukoliko bude izručen Amerikancima.

Svih šest optuženika su se žalili protiv izručenja SAD-u, kazavši kako bi po dolasku mogli biti zatvoreni u zatvoru najveće sigurnosti u Coloradu, poznatom kao „supermax zatvor“ i tvrde da, ukoliko budu osuđeni, imaju male ili nikakve šanse da ikada budu oslobođeni.

U julu 2010. godine, evropske sudije su zaustavile proceduru izručenja, kazavši kako sudu treba više vremena da razmotri žalbe da bi prava muškaraca mogla biti prekršena ukoliko budu izručeni SAD-u, izloživši ih mogućnosti da dobiju doživotni zatvor bez mogućnosti žalbe i pritvor u samici.

Abu-Hamza al-Masri, imam iz londonske džamije Fisbury Park, postao je poznat promicanjem rasne netrpeljivosti i trenutno služi sedmogodišnju kaznu zatvora u Velikoj Britaniji.

Kafkijanska presuda

Opisan u SAD-u kao „podupirač terorista sa globalnim dosegom“, tražen je u toj zemlji na osnovu 11 optužnica povezanih sa tvrdnjama da je 1998. godine u Jemenu držao 16 taoca, promoviranjem nasilnog džihada u Afganistanu 2001. godine i urotom da je napravio kamp za obuku u saveznoj američkoj državi Oregon.

Babar Ahmed je osam godina pritvoren u Velikoj Britaniji bez suđenja i odbijen mu je zahtjev za uvjetno puštanje uz kauciju od hapšenja zbog zahtjeva SAD-a za njegovo izručenje.

„On ima najduži staž među onima koji su zatvoreni prije prethodnog suđenja. Oni koji ga podržavaju kažu kako je ovo smiješna, kafkijanska presuda, a u SAD-u je optužen za vođenje internetske stranice koja je dostavljala podatke talibanima i bila korištena za pranje novca“, javio je novinar Al Jazeere Nadim Baba, koji izvještava iz Londona.

Ahmed negira optužbe povezane za terorizam, a u jednom intervjuu je rekao:

„Ne držim Amerikance odgovornim za bilo šta što mi se desilo, no mislim da je pošteno reći kako se borim za vlastiti život i da mi ponestaje vremena.“

Njegova porodica i pristalice su u saopćenju naveli kako će se boriti protiv presude Evropskog suda.

„Veoma smo razočarani odlukom Evropskog suda za ljudska prava. Dok se odluka odnosi na zatvorske uslove u SAD-u, osnovno pitanje je i dalje ono zašto je ovaj slučaj došao do Strasbourga i zašto Babar uopće mora biti izručen SAD-u“, stoji u saopćenju.

Al-Fawwaz i Bary su optuženi za umiješanost u bombaške napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji.

Aswat je optužen da je bio dio navodnog terorističkog kampa u Oregonu, dok se Ahsan tereti za upravljanje ekstremističkom internetskom stranicom i finansiranje talibana.

Izvor: Al Jazeera i agencije