Plan britanske vlade za nadzor komunikacija

Sjedište GHCQ u Londonu: Britanska vlada tvrdi da ne mijenja pravnu osnovu za presretanje poruka (Reuters)

Organizacije za zaštitu ljudskih prava u Velikoj Britaniji osudile su planove Vlade u toj zemlji da nadzire informacije o poslanim sms i e-mail porukama.

Prema prijedlogu novog zakona, internetske kompanije morale bi dozvoliti Vladinoj komunikacijskoj centrali (GCHQ) da po zahtjevu pregleda informacije o slanju sms i e-mail poruka, ispise telefonskih poziva, te informacije o pregledima internetskih stranica.

Kako prenose britanski mediji, državna “agencija prisluškivanje” željela bi imati pristup ovim podacima u vrijeme slanja poruka.

Očekuje se da će Vlada predstaviti prijedlog novog zakona u aprilu.

Nick Pickles, direktor aktivističke grupe Big Brother Watch, nazvao je ovaj plan “besprimjernim korakom zbog kojeg će Britanci biti izloženi istoj vrsti nadzora kao u Kini i Iranu”.

‘Drastičan korak’

Shami Chakrabati, direktor organizacije za zaštitu građanskih prava Liberty, osudio je potez kao “prilično drastičan korak u jednoj demokratiji”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da će prijedlog zakona biti predstavljen “čim to parlamentarna procedura dozvoli”.

Glasnogovornik ministarstva kazao je da Vlada neće nadzirati sadržaj poruka.

“Bitno je da komunikacijski podaci mogu biti dostupni policiji i sigurnosnim službama u određenim okolnostima, kako bi mogli istraživati ozbiljna krivična djela i terorizam, te zaštititi građane”, rekao je on.

Nick Pickles, direktor aktivističke grupe Big Brother Watch, nazvao je ovaj plan ‘besprimjernim korakom zbog kojeg će Britanci biti izloženi istoj vrsti nadzora kao u Kini i Iranu’.

“Komunikacijski podaci uključuju vrijeme i trajanje telefonskog poziva i telefonski broj, odnosno e-mail adresu.”

“Oni ne uključuju sadržaj telefonskih poziva i e-mail poruka. Vlada nema namjeru mijenjati trenutnu pravnu osnovu za presretanje komunikacija.”

Bivša laburistička vlada odustala je od provođenja sličnog zakona 2006. godine zbog oštrog protivljenja građana.

Prijedlog novog zakona ne bi omogućio GCHQ da pristupi sadržaju poruka ili telefonskih poziva bez sudskog naloga.

Izvor: Agencije