Libija: Lista osumnjičenih za ratne zločine

U zračnim napadima NATO-a ubijeno je 60, a ranjeno 55 civila (Reuters)

Libijska komisija koja istražuje prekršaje počinjene tokom rata u Libiji saopćila je da će komesarijatu Ujedinjenih naroda za ljudska prava predati listu osoba kojima bi se trebalo suditi pred državnim ili međunarodnim sudovima.

Istražna komisija “prikupila je informacije koje povezuju pojedince s kršenjima međunarodnog prava ili s ratnim zločinima”, izjavio je novinarima u Ženevi šef istražnog tima UN-a, kanadski sudija Philip Kirsch.

„Komisija će predati povjerljivu listu s imenima Visokom komesarijatu UN-a za ljudska prava, najavio je Kirsch.

Upitan za detalje liste, Kirsch je izjavio: “Princip povjerljivog dokumenta je da ne pričate o onome što se nalazi u njemu”.

Istražitelji su odlučili da listu učine povjerljivom kako bi “spriječili rizik da vlasti maltretiraju one koje već drže u pritvoru i izbjegli bi ugrožavanje prava na pošteno suđenje za svaku osobu koja bi u budućnosti mogla biti izvedena na suđenje”.

Obje strane optužene

U izvještaju od 220 strane, koji će u ponedjeljak biti predstavljen UN-u, komisija je optužila snage Muammara Gaddafija i antivladine snage za teške zločine.

Gaddafijeve trupe počinile su zločine protiv čovječnosti, te ratne zločine, uključujući ubistva, nestanke i mučenja, navodi se u izvještaju.

Antivladine snage također su počinile „ozbiljne prekršaje, uključujući ratne zločine i kršenja međunarodnih zakona“, uključujući ubistva, bespravna hapšenja i mučenja.

„Komisija je također zaključila da su [snage opozicije] bile odgovorne za mučenja i maltretiranja, te nastavile tako postupati čak i tokom posjete komisije“, kazao je Kirsch.

„Ova djela predstavljaju kršenje međunarodnog prava, a kada su počinjena tokom oružanog konflikta, predstavljaju ratne zločine.

Istraga o napadima NATO-a

Istražitelji su također zatražili da se preispitaju zračni napadi NATO-a na Libiju.

Komisija, koja je istražila 20 napada NATO-a, zaključila je da je u pet napada 60 civila ubijeno, a 55 ranjeno.

NATO je tvrdio da je „preduzeo sve izvodljive mjere predostrožnosti“ da umanji broj žrtava, kazao je Kirsch, ali i dodao da komisiji nije omogućeno dovoljno informacija kako bi ovu tvrdnju mogla nezavisno provjeriti.

Međutim, komisija je zaključila da NATO „nije namjerno ciljao na civile“.

Prošlog novembra, tužilac Međunarodnog krivičnog suda dozvolio je Libiji da sudi Gaddafijevom sinu Saifu al-Islamu, pod uvjetom da sudije ovog suda moraju biti uključene u slučaj.

Izvor: Agencije