Bahreinski šiiti zahtijevaju reforme

Šiiti su predvodili i prošlogodišnje demonstracije u Bahreinu (Reuters)

Desetine hiljada građana Bahreina demonstriralo je u petak u blizini prijestolnice Maname kako bi tražili hitne političke reforme, saopćili su svjedoci.

Demonstranti su marširali autoputem u blizini Maname na poziv vodećeg šiitskog imama, šeika Ise Qassima, koji je tražio od naroda da ponovi pozive za većom demokratijom.

Na televizijskim snimcima vide se demonstranti koji nose transparente na kojima osuđuju diktaturu i traže oslobađanje zatvorenika.

Kraj diskriminacije

„Ovdje smo radi naših pravednih zahtjeva i mi ne možemo praviti ustupke, jer smo se žrtvovali za zahtjeve“, izjavio je šeik Qassim u petak tokom podnevne molitve u šiitskom selu Diraz.

On je obećao da će lično predvoditi marš, u svojoj najznačajnijoj akciji tokom više od godine nemira.

Fotoreporter agencije Reuters javio je da je autoput Budaiya u regijama Diraz i Saar zapadno od Maname bio preplavljem ljudima.

„To su najveći protesti u godinu dana. Rekao bih da je bilo više od 100.000 ljudi“, kazao je on.

Nabeel Rajab, predsjednik Bahreinskog centra za ljudska prava, kazao je za Al Jazeeru telefonom iz Maname da su „na hiljade snaga sigurnosti“ poslane da zatvore puteve koji vode ka centralnom mjestu demonstracija.

„Poruka je da ljudi nisu sretni s vladom. Imamo jasne zahtjeve: kraj diskriminacije, redistribuciju bogatstva i moći, te poštovanje međunarodne konvencije za ljudska prava“, kazao je on.

Rajab je dodao da su demonstracje „najveće u našoj historiji“.

Šiiti na ulicama

Većinski šiiti na čelu su protestnog pokreta, koji je nastao u februaru prošle godine nakon ustanaka u Egiptu i Tunisu.

Vladajuća bahreinska porodica Al Khalifa uvela je vanredno stanje i dovela vojnike iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata da pomognu u uvođenju reda.

Ta zemlja, u kojoj se nalazi američka Peta flota, ostala je, ipak, u krizi, a šiitska omladina se svakodnevno sukobljavala s policijom.

Nemiri su ugrozili ekonomiju zemlje koja je najveće turističko i bankarsko središte u regionu Zaljeva.

Napetosti su porasle u posljednjim sedmicama nakon godišnjice ustanka od 14. februara, a snage sigurnosti zadržale su snažno prisustvo na ulicama, koje su demonstranti okupirali na početku nemira.

Provladine sunitske grupe organizirale su kontramitinge. Te grupe gledaju na Saudijsku Arabiju kao na ključnog saveznika i kritiziraju opoziciju da je odana šiitskom Iranu, što opozicija negira.

Analitičari tvrde da Saudijska Arabija ne želi da Bahrein pristane na reforme koje bi dale veće ovlasti šiitima.

Izvor: Al Jazeera i agencije