Annan u subotu na sastanku s Assadom

Opozicija kaže kako je razočaravajuće da neko poziva na dijalog dok Assad masakrira sopstveni narod (AP)

Izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju Kofi Annan u subotu će se sastati sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom u okviru mirovne misije u toj zemlji, rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u petak.

Annan se planira sastati i sa sirijskom opozicijom prije odlaska iz zemlje u nedjelju.

Sirijska opozicija odbacila je u petak poziv specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda (UN) i Arapske lige (AL) Kofija Annana da prihvati dijalog s režimom Bashara al-Assada, dok je državna televizija u Ankari javila da su dvojica sirijskih generala i jedan pukovnik dezertirali iz sirijske armije i prebjegli u Tursku.

“Političko rješenje u Siriji je nerealno bez vojnog pritiska na Assadov režim”, izjavio je Burhan Galion, lider Sirijskog nacionalnog vijeća (SNV), koje okuplja opozicione grupe u zemlji i inostranstvu, prenosi AP.


Valerie Amos

On je u telefonskom razgovoru istakao da je “razočaravajuće” da neko poziva na dijalog dok Assad “masakrira sopstveni narod”.
Annan je u Kairu rekao da će, kada u subotu doputuje u Damask, pozvati i vlast i opoziciju da dijalogom izvedu zemlju iz sadašnje krize i izbjegnu dalje krvoproliće.

Gomilanje trupa

Annan je u četvrtak u Kairu izjavio da se protivi doturanju oružja pobunjenim grupama, pošto se strahuje da bi to dovelo do građanskog rata u Siriji.

“Dalja militarizacija Sirije učinila bi situaciju još gorom. Pozivam opoziciju na dijalog kako bi se našlo rješenje krize u Siriji”, izjavio je on poslije razgovora u sjedištu AL-a.

Opozicija u Siriji u petak tvrdi da ima novih žrtava u Homsu i ističe da režim užurbano gomila trupe i dovlači naoružanje u zapadnu provinciju Idlib, nedaleko od turske granice, kako bi “iščupala” korijene Slobodnoj sirijskoj armiji, koju su formirali dezerteri iz Assadove vojske, prenose agencije.

U okviru diplomatske ofanzive UN-a, u Turskoj u petak boravi Valerie Amos, šefica direkcije UN-a za humanitarnu pomoć, koja će razgovarati sa zvaničnicima u Ankari, a posjetit će i logor sirijskih izbjeglica, kojih sada u jugoistočnoj Anadoliji ima oko 12.000.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada