Pakistan optužio tri Bin Ladenove udovice

Bin Laden se pet godina s porodicom skrivao u kući u Abbottabadu, koju je prošlog mjeseca srušila vojska (Reuters)

Pakistanske vlasti optužile su tri udovice Osame bin Ladena za nelegalni ulazak i boravak u zemlji, objavilo je u četvrtak pakistansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Čelnik al-Qaede ubijen je u maju prošle godine u tajnom napadu američkih specijalaca nakon desetogodišnjeg skrivanja.

Njegove tri udovice i nepoznat broj djece bili su među uhapšenima nakon tog napada u gradu Abbottabadu.

Zadržane u pritvoru

Prema podacima ministarstva, dvije udovice su saudijske nacionalnosti, a treća je iz Jemena.

Najmlađa supruga Amal Ahmed Abdulfattah izjavila je istražiteljima da je Bin Laden s porodicom pet godina živio u vili u Abbottabadu u kojoj je ubijen.

Ministar vanjskih poslova Rehman Malik kazao je novinarima u četvrtak da su tri udovice, nakon pojavljivanja pred sudom, zadržane u pritvoru.

„Proces se vodi protiv odraslih, ne djece …. Mogu imati advokata i potpunu slobodu da se brane pred sudom“, kazao je on.

Malik nije kazao kakva bi kazna mogla biti izrečena udovicama, ukoliko budu osuđene.

Otvorena pitanja

Ranije je Pakistan saopćio da će izručiti tri žene u njihove zemlje nakon što je završena istraga komisije o raciji američkih specijalaca.

Članovi komisije intervjuirali su bin Ladenove članove porodice o tome kako je šef al-Qaede mogao ostati neprimijećen u zemlji.

Al Jazeerin reporter Imtiaz Tyab, koji se javio iz Islamabada, kazao je da su optužbe otvorile niz pitanja.

„Nedugo nakon ubistva Osame bin Ladena … mnogo pitanja je postavljeno o sudbini ovih žena te njihove djece“, kazao je on.

„Uvijek su postojale sugestije da vlade odgovorne za ove žene njih ne žele primiti. Dakle, postavlja se pitanje, šta je motiviralo Pakistan da u toj zemlji optuži ove žene za krivična djela. Bilo je poznato da Pakistan želi da one napuste zemlju, tako da se je ovo svojevrsna kontradikcija“.

Izvor: Al Jazeera i agencije