Super utorak republikanaca u SAD-u

Utorak je veliki dan za republikanske kandidate u utrci za Bijelu Kuću jer glasači u deset saveznih država SAD biraju svog kandidata u takozvanom Super-utorku.

Glasačka mjesta su otvorena na Alasci na sjeveru, te u Massachusettsu, Tennesseeju, Vermontu, Oklahomi, Idahu, Sjevernoj Dakoti, Georgiji, Ohiju i Virginiji.

Četvorica republikanskih kandidata posljednje dane pred Super utorak proveli su u trci za glasačima usput kritizirajući jedan drugog – i svi kritizirajući predsjednika Baracka Obamu.

„Ovo je predsjednik koji ne razumije energiju. On nije rješenje. On je problem. Vrijeme je da ode iz ureda, a u Bijelu kuću uđe neko ko će osigurati dovoljno energije za Amerikance“, smatra Mitt Romney.

„Imamo predsjednika koji ima krivu viziju. Zato trebamo usaglasiti našu pozitivnu viziju o budućnosti Amerike protiv njegove negativne vizije o socijalističkoj, birokratskoj i sekularnoj budućnosti zemlje“, kazao je Newt Gingrich.

Doduše Super utorak nije više tako super, jer su na prošlim izborima 2008. godine čak 24 savezne države sudjelovale na izborima. Ove godine samo deset!

Kompliciran dan

Super utorak bi mogao natjerati Gingricha da odustane od utrke i mogao bi podići kredibilitet Rona Paula.

Ali, sve će se po svemu sudeći vrtiti oko Romneya i Ricka Santoruma.

„Jasno je da je Romney na čelu i da tako ulazi u Super utorak koji je kompliciran dan u kojem se izbori održavaju u 10 saveznih država koje daju preko 400 delegata“, smatra Raleigh David Sahl, professor sveučilišta Boston.

„Neke od tih država nisu prijateljski teritorij za Romneya, osobito Georgia,  Oklahoma, Tennessee i Ohio. Ohio je važna savezna država gdje Santorum ima prednost u istraživanjima javnog mnijenja.“

U deset saveznih država ima 419 delegata. Najviše ih pripada Georgiji – 76, ali to možda neće biti tako važno jer bi u toj državi mogao pobijediti Gingrich, što nije toliko važno za konačan ishod.

Ohio je zapravo ključna država sa 63 delegata. Massachusetts ima 38, Virginia 46, Tennessee 55, Oklahoma 40, Vermont 17, Idaho 32, Sjeverna Dakota 28 i Alaska 24 delegata.

Podijeljeni delegati

Za nominaciju republikanske stranke potrebno je skupiti 1.144 delegata.

Romney do sada ima 353, Rick Santorum 92, Newt Gingrich 33, a Ron Paul 25 delegata.

„Super utorak izgleda kao veliki dan, ali to ne znači da mora biti odlučujući dan za republikansku nominaciju. Delegati su dosta podijeljeni i moguće je da još nećemo imati jasnog pobjednika“, rekao je Sahl.

Zanimljiv je podatak da nijedan republikanski kandidat nikada nije postao predsjednik SAD-a ukoliko nije u Ohiju pobijedio demokratskog protukandidata na predsjedničkim izborima.

Zato je republikancima važno da prođu dobro u Ohio kako bi pokazali da mogu pobijediti i Obamu.

Zanimljiva je i Virginija koja daje 46 delegata, javio je novinar Al Jazeere Ivica Puljić. Ovdje će na listićima biti samo dva imena – Mitt Romney i Ron Paul, jer su jedino njih dvojica na vrijeme prikupili 10.000 potpisa koliko zahtijevaju lokalni propisi.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO