Petodnevne vojne vježbe Sjeverne Koreje

Vada Sjeverne Koreje kritizirala je SAD i Južnu Koreju zbog njihove zajedničke vojne vježbe (EPA)
Vada Sjeverne Koreje kritizirala je SAD i Južnu Koreju zbog njihove zajedničke vojne vježbe (EPA)

Sjevernokorejska vojska izvodi petodnevne vježbe bojevom municijom u blizini jednog otoka oko kojeg je prije manje od dvije godine izvršena smrtonosna razmjena artiljerijske vatre s Južnom Korejom, pri čemu su poginula četverica južnokorejskih vojnika.

U međuvremenu je vlada Sjeverne Koreje kritizirala SAD i Južnu Koreju što provode svoju zajedničku vojnu vježbu, javila je agencija AP, čijem je novinaru bilo dozvoljeno posmatranje vježbe ove sedmice duž jugozapadne obale Sjeverne Koreje.

Vježbe se izvode u blizini jednog otoka u vodama oko kojih se spore dvije Koreje, a na kojem su 2010. godine poginula četverica južnokorejskih vojnika kada su vojske dviju zemalja razmjenile vatru iz artiljerijskog oružja.

Dok su vojnici pucali iz oružja, lokalni stanovnici su preko ramena imali prebačene kamuflažne mreže.

Izvještač američke agencije je javio da su na vježbi vojnici razmjestili tenkove i kamione i postavili rakete na određena mesta.

Dok su vojnici pucali iz oružja, lokalni stanovnici su preko ramena imali prebačene kamuflažne mreže.

Vježba sjevernokorejske vojske održava se u trenutku kada se izaslanici SAD-a i Sjeverne Koreje pripremaju u srijedu sastati u Pekingu, gdje će razgovarati o nedavno postignutom dogovoru.

SAD i Severna Koreja saopćile su 1. marta da se Pjongjang saglasio s uspostavljanjem moratorija na nuklearne probe i lansiranje raketa dugog dometa, kao i da se dozvoli inspektorima da posjete nuklearni kompleks Jongbion, da bi se uvjereili da su prestale sve nuklearne aktivnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjeverna Koreja suspendirala je nuklearne testove i lansiranje dalekometnih projektila, priopćio je američki State Department.  Dopustit će nuklearnim inspektorima da posjete njena postrojenja kako bi provjerili je li zaustavljena svaka aktivnost, uključujući i obogaćivanje urana. Donošenje odluke je potvrdila i državna novinska agencija Sjeverne Koreje. Navodi se kako je odluka rezultat želje da se očuva […]

Vježba sa bojevom municijom je održana uz granicu na Žutom moru, uprkos prijetnjama iz Pyongyanga.

20 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO