Netanyahu Obami: Moramo zaustaviti Iran

Netanyahu je uvjeravao Obamu da odluka o napadu na Iran još nije donesena (EPA)
Netanyahu je uvjeravao Obamu da odluka o napadu na Iran još nije donesena (EPA)

Izraelski premijer Binyamin Netanyahu je uvjeravao američkog predsjednika Baracka Obamu tokom razgovora u ponedjeljak da Izrael još nije donio odluku o napadu na iranske nuklearne ciljeve, no također nije naznačio ni da bi njegova zemlja mogla odustati od eventualne vojne akcije, rekli su izvori bliski američko-izraelskom sastanku na vrhu.

Netanyahuova izjava da Izrael mora ostati ‘gospodar svoje sudbine’ pokazuje da su Izraelci spremni i na jednostrano djelovanje.

Dok je Obama tražio od izraelskog čelnika suzdržanost još neko vrijeme, kako bi međunarodne sankcije ojačale pritisak na režim u Teheranu, ocijenivši da je diplomatsko rješenje još moguće, razlike oko načina kako spriječiti iranski razvoj nuklearnog programa nisu prevladane, kažu izvori.

Iako su se dvojica čelnika dogovorila da će koordinirati svoje napore oko rješavanja toga pitanja, Netanyahuova izjava da Izrael mora ostati “gospodar svoje sudbine” pokazuje da su Izraelci spremni i na jednostrano djelovanje.

Iza zatvorenih vrata, Netanyahu je potvrdio Obami da Izrael tek treba donijeti odluku hoće li napasti iranska nuklearna postrojenja, istaknuvši kako jevrejska država zadržava svoje na vojnu akciju.

Izvori također tvrde da Obama, koji je javno podržao pravo Izraela na samoodbranu, nije tražio od Netanyahua da preispita takav izraelski stav.

Još jedna prilika

No, Obama smatra da diplomatiji treba pružiti još jednu priliku.

Antiratne demonstracije u Washingtonu [AFP/Getty]

“Znam da bi i premijer i ja više voljeli ovo riješiti na diplomatski način. Razumijemo koje su posljedice vojne akcije”, rekao je Obama.

Netanyahu je ostavio otvorena vrata jednostranoj vojnoj akciji, kazavši kako Izrael zadržava “suvereno pravo” da se “sam brani”.

Obama je u ponedjeljak, kao i noć ranije, pozvao Izrael da ostavi vremena sankcijama protiv Irana, ali i obećao da će ostaviti “sve mogućnosti na stolu”.

“Iranski lideri trebaju razumjeti kako ja nemam politiku obuzdavanja. Imam politiku sprečavanja Irana da dođe do nuklearnog oružja”, kazao je pred AIPAC-om.

Netanyahuova vlada i vodstvo AIPAC-a žele da Obama ide dalje u svojim akcijama, odnosno da stavi “crvene linije” – jasan stav o tome kada bi SAD mogle napasti Iran zbog njegovog nuklearnog programa.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO