Iran: Advokatu i aktivisti 18 godina zatvora

Soltaniju se predbacuje da je 'primio ilegalnu nagradu i nelegalna novčana sredstva' nakon primanja Međunarodne nagrade za ljudska prava (AFP)

Iranskog advokata i branitelja ljudskih prava Abdolfattaha Soltanija Revolucionarni sud u Teheranu nedavno je osudio na 18 godina zatvora i 20 godina zabrane obavljanja posla, objavljeno je na internetskim stranicama opozicije, koja se poziva na njegovu porodicu.

Hapšenje Soltanija početkom septembra 2011. godine izazvalo je reakcije Amnesty Internationala (AI), koji je, potvrdivši informaciju, zatražio u saopćenju oslobađanje tog zatvorenika.

Desetak advokata branitelja ljudskih prava ili opozicije trenutno su zatvoreni u Iranu.

Revolucionarni sud u Teheranu ga je osudio za “organiziranje jedne ilegalne opozicione grupe”, za učestvovanje u “okupljanjima radi ugrožavanja nacionalne sigurnosti” i za “propagandu protiv režima”, saopćio je AI.

Predbacuje mu se da je “primio ilegalnu nagradu i nelegalna novčana sredstva” kada je 2009. godine dobio Međunarodnu nagradu za ljudska prava u Njemačkoj, dodaje se u saopćenju.

 

“Moj suprug odbacuje optužbe i uložit će žalbu”, izjavila je njegova supruga Masuma Deskan na internetskoj stranici opozicije Raheshabz.


Shirin Ebadi [AFP/Getty]

Ona nije mogla navesti kada je presuda donesena, niti je vijest o tome objavljena u medijima.

Soltani, koji je već bio u zatvoru 2005. i 2009. godine, jedan je od suosnivača Kruga branitelja ljudskih prava, u kojem je i Shirin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Suosnivač Kruga branitelja ljudskih prava osuđen je na 18 godina zatvora i upućen na služenje zatvorske kazne u drevni grad Borazjan, u okrugu Dashtestan.

Desetak advokata branitelja ljudskih prava ili opozicije trenutno su zatvoreni u Iranu, saopćio je AI.

Izvor: Agencije